Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:54:15

Поліція закликає молодь поговорити зі старшими родичами про потенційну небезпеку

16.11.2018   08:23Агенцiя

За перші два тижні листопада до Чернігівського відділу поліції звернулося декілька десятків містян, ошуканих шахраями. Четверта частина з них — пенсіонери, які схильні довіряти чужим людям.

Шахраям не треба силою відбирати гроші у стареньких, достатньо подзвонити пенсіонерці та сказати: «Ваш син (донька) скоїв злочин або потрапив у ДТП! Терміново потрібні гроші!»

Ці слова так впливають на емоційний стан батьківського серця, що людина ладна віддати все за порятунок дитини. І тут не важливо чи гроші потрібні на операцію сину, чи для «вирішення питань» з поліцією.

Шахраї добре обізнані в психології, соціології та інших прикладних науках. Вони розуміють, що люди 1925–1950 років народження навряд чи користуються Інтернетом, не перевіряють отриману інформацію, мають схильність до прийняття швидких рішень, а головне — усе життя відкладають гроші на «чорний день».

Головне завдання для злочинця — створити умови, які емоційно максимально наближені до цього «чорного дня». Дитина в небезпеці — тривожний ліхтарик для матерів та батьків, які миттєво перестають раціонально мислити, шукають гроші та віддають невідомим особам (фейковим лікарям чи поліцейським).

Віддавши гроші посередникам, пенсіонери навздогін віддають золото. І лише тоді роблять крок, з якого варто було починати — дзвонять своїй дитині. Зрозумівши, що їх ошукали, йдуть у поліцію. Таким чином, за перші два тижні листопада 2018 року в гривневому еквіваленті шахраї «заробили» на цій схемі в Чернігові щонайменше 280 тисяч гривень.

Поліція шукає всі можливості достукатися до людей старшого віку! У співпраці з засобами масової інформації ми регулярно поширюємо повідомлення про схеми шахраїв, але хтось із пенсіонерів однаково потрапляє в тенета злочинців. Якщо ваші родичі з певних причин не слухають радіо, не дивляться телевізор або не читають місцевих газет, подзвоніть їм, прийдіть на чай та розкажіть про схеми шахраїв своїми словами!

 
Як не стати жертвою телефонного шахрайства?

Начальник Чернігівського відділу поліції Володимир Реберг у таких випадках радить насамперед дзвонити безпосередньо тому родичу, який начебто потребує допомоги, або людям, які можуть у даний момент бути поруч із ним. Якщо з певних причин вони не знімають слухавку, то поцікавтеся в людини, що вам подзвонила, у якій лікарні перебуває син/онук. Скажіть співрозмовнику, що вже їдете туди.

У випадку, коли ситуація з аварією таки мала місце, ви будете більш корисні своєму родичу в медичному закладі. Там ви поспілкуєтеся з лікарями, сходите в аптеку тощо. До того, ж справжній лікар знатиме хоча б якість дані про вашу близьку людину й ще в телефонному режимі опише ситуацію, що сталася, а не витягуватиме інформацію з вас. А от шахраї не зацікавлені у світлому розумі потенційної жертви, тож аферисти вигадають нісенітницю чи покладуть слухавку.

Шахрай представився працівником поліції?! Тоді уточніть у нього в якому саме відділі перебуває ваш родич, після чого передзвоніть туди й перевірте інформацію.

— Якщо вам кажуть, що ваша дитина потрапила в аварію, то не потрібно поспішати віддавати гроші третім особам, навіть якщо ви їх обнадіяли. Подзвоніть на канал «102» і запитайте чи дійсно мала місце така аварія. Поліція Чернігова оперативно прийде на допомогу та порадить як правильно вчинити в даній ситуації. Та головне — у поліції можуть спростувати чи підтвердити факт аварії, — зауважує Володимир Реберг.

Боятися оформлення ДТП не варто. Якщо вас цим лякають, то скажіть телефонним аферистам, щоб поліція займалася своєю роботою. Якщо ви поводитиметеся як законослухняна людина — схема аферистів не спрацює.


Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини