Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 18:58:49

Чернігівська поліція пропонує пройти тест активним Інтернет-покупцям

13.11.2018   13:57Агенцiя

Відповівши на кілька нескладних запитань, ви одразу зможете дізнатися, чи потрапили до групи ризику потенційних жертв шахраїв.

Перед тим, як домовитися про купівлю-продаж із менеджером сайту або продавцем уживаних речей, пройдіть легкий тест від поліції:
1. Товар коштує занадто дешево.
2. Продавець пропонує лише один спосіб комунікації. Наприклад, листування через Інтернет або дзвінки через мобільний телефон.
3. Оплачувати за товар потрібно на мобільний номер телефону.
4. Сайт або продавець на платформі безкоштовних оголошень зареєструвався нещодавно.
5. Продавець перебуває в іншому населеному пункті.
6. Назва компанії невідома ані вам, ані пошуковій системі.
7. На сайті немає адреси розташування товару (для юридичних осіб), або цієї адреси не існує в природі.
8. Пошук по фото показав, що цей же товар продається в іншому місці, а то й в іншій країні.
9. Продавець навідріз відмовляється робити додаткові фото.
10. Продавець працює виключно на умовах повної передплати і відмовляє висилати товар на умовах післяплати.

Якщо є хоча б одна відповідь «ТАК», то ви потенційно спілкуєтеся із шахраями.

Звісно, що відома на весь світ компанія може відмовитися робити додаткові фото, а пошук по картинці знайде аналоги в інших країнах. Утім, ці фірми цінують власну репутацію. Вони ніколи не дурять покупця та не продають товар через платформи безкоштовних оголошень.

Якщо ж мова йде про сайти з безкоштовними оголошеннями, то шансів стати жертвою шахраїв стає більше. Так, нещодавно чернігівка уподобала на такій платформі диван. Ціна її настільки вразила, що навіть із доставкою з іншого населеного пункту він коштував супердешево.

Жінка про схеми шахраїв нічого не чула та й Інтернетом користується не дуже впевнено. Вона не подумала перевірити продавця, подивившись запропонований товар через пошук фото, не попросила фотографію цього дивана з якимось предметом тощо.

Продавець пообіцяв жінці доставити диван до під’їзду та попросив перерахувати йому гроші за доставку. Начебто на півшляху до Чернігова жінці подзвонив продавець та сказав, що його зупинили поліцейські та виписали штраф. Жінку він попросив перерахувати ще 600 гривень на мобільний телефон, що та й зробила. Більше на зв’язок ніхто не виходив.

Зрозумівши, що це був шахрай, жінка звернулася по допомогу до Чернігівського відділу поліції. Тепер їй відомі схеми Інтернет-шахрайств, про які вона розповість найближчому оточенню. Для того, щоб у вашому колі знайомих не сталася така сама ситуація, запропонуйте пройти тест близьким!


Поліція Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Підготовка до опалювального сезону: Чернігівська громада отримає 4 «міні-ТЕЦ» 15:00

USAID Україна через Проєкт енергетичної безпеки у співпраці з командою Мінінфраструктури, Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП, НКРЕКП розгортає мережу малої та середньої когенерації.

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини