Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:01:26

Чернігівщина разом з усією Україною вшановує 77-мі роковини трагедії Бабиного Яру

01.10.2018   10:53Агенцiя

77 років тому урочище Бабин Яр перетворилося на братську могилу сотень тисяч людей. Це місце увійшло до світової історії через події 29-30 вересня 1941 року, коли нацистські окупанти розстріляли тут майже 34 тисячі київських євреїв. Урочище стало всесвітньо відомим символом Голокосту.

26 вересня 1941 року окупаційна влада влаштувала нараду, на якій було визначено місце знищення євреїв – Бабин Яр. Цієї території вистачить для десятків тисяч розстріляних, адже вона має довжину два з половиною кілометри при глибині до 50 метрів. На тій нараді призначили розстрільну команду, окреслили район, який оточить поліція.

28 вересня в Києві з’явилися оголошення, в яких наказували всім євреям міста Києва і його околиць з'явитися 29 вересня до управи. Водночас розпустили чутки, ніби євреїв «евакуйовуватимуть» – ймовірно, до Палестини. Того дня десятки тисяч людей почали збиратися біля призначеного місця. Нескінчений людський потік складався з жінок, малюків, підлітків, старих. Тоді нацисти розстріляли близько 22 тисяч євреїв.

Перша хвиля розстрілів, розпочата 29 вересня, тривала безперервно півтора місяці – до середини листопада 1941-го.

Нищення євреїв виявилося початком інших масових убивств. Далі в Бабиному Яру упродовж двох років знищили людей різного етнічного походження і віку. Наприкінці літа – на початку осені 1943 року, щоб приховати сліди злочинів, нацисти силами військовополонених провели спалення трупів розстріляних.

Точна кількість жертв залишається невідомою. Люди гинули цілими сім’ями, і після завершення війни було важко встановити всі прізвища загиблих. Вважається, що протягом двох років нацистської окупації у Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 тисяч осіб.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини