Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:53:59

Про бездіяльність правоохоронців та черговий напад на правозахисників

13.08.2018   12:11Агенцiя

10 серпня у прес-центрі «Чиста політика» відбувся брифінг стосовно бездіяльності Чернігівської правоохоронної системи.

Під час заходу піднімалися питання повторних нападів на активістів (тілесні ушкодження) та пошкодження власного майна – розбитий автомобіль під офісом організації.

- Днями було знову завдано збитків нашій організації – розбили автомобіль безпосередньо під офісом серед білого дня на очах у багатьох свідків, і це вже четверте правопорушення проти нас, бо спочатку було порізано колеса, потім стався напад з тілесними ушкодженнями (тоді від найгірших наслідків врятувало застосування травматичної зброї), згодом авто розмалювали і ось тепер розбили двері і крило, - розпочав захід експерт Чернігівського центру прав людини Олександр Підгорний, - все це ми пов’язуємо з тим, що наша робота зачепила інтереси певних корупціонерів, які замовляють такі напади і тиснуть на нас, при цьому вся інформація є у відділі МВС, також я звертався до СБУ із заявою про погрози в мою адресу та певний тиск на мене і мою сім'ю, але там відмовили у будь-якій допомозі, бо вона можлива, за їх словами, лише для посадових осіб чи депутатів.

«Вважаємо, що така ситуація відбувається на Чернігівщині, бо ця безкарність і зухвала поведінка правопорушників характерна для всієї країни, навіть на рівні представників влади, яку ми бачимо в ЗМІ, чого ще не було навіть з часів правління президента Кучми, - додав Олександр Підгорний, - спілкуючись особисто з робітниками поліції, можу сказати, що якщо за одну ніч в Чернігові можуть затримати 40 правопорушень, то лише троє з них будуть направлені до єдиного реєстру досудових розслідувань, адже керівництво не хоче бачити погану звітність і подавати її до вищих інстанцій, тому й маємо таку бездіяльність правоохоронців».

Також пан Підгорний зазначив цікавий факт, що згідно офіційної відповіді від прокуратури «в червні минулого року прокуратурою області до суду передано обвинувальний акт стосовно начальника управління капітального будівництва Чернігівської ОДА, який за пособництва одного з керівників приватного підприємства розтратив на користь цього підприємства бюджетні кошти у сумі 1,404 млн. грн., які призначалися для купівлі шкільного інвентарю одного із районів області, стосовно чого наразі триває судовий розгляд», але в результаті аналізу офіційної інформації судового реєстру не вдалося знайти таку справу, чого не було згадано і в ЗМІ.

- На мене за останні півроку вже було скоєно два напади – першого разу мені розбили голову і я довго лікувався та ще довше добивався правди, щоб внесли відомості про напад у єдиний реєстр досудових розслідувань та щоб призначили експертизу по справі, адже займатися цією справою поліція не хотіла, бо вона погіршувала їм звітні статистичні показники, і лише дякуючи моїй адвокатській компетентності справу було розпочато, проте рухається вона вкрай повільно, а люди, котрі здійснили на мене напад, вільно гуляють на свободі, - повідав адвокат Чернігівського центру прав людини Сергій Нестеренко, - стосовно чотирьох злодіянь проти Олександра Підгорного та пошкодження майна Чернігівського центру прав людини, то ми маємо інформацію про їх замовників (котрі залучають до нападів кримінальний елемент, але наразі це є таємницею, бо йде досудове розслідування), яку передавали до поліції, але належного досудового розслідування не проводиться, бо представники поліції не хочуть псувати собі статистичну звітність про правопорушення в регіоні, що дає впевненість зловмисникам у їх повній безкарності, а нам це дає підстави вважати, що такі напади можуть продовжуватися, тому ми й висвітлюємо для громадськості всі ці проблеми в надії на те, що це змусить правоохоронні органи належно реагувати.

«Ми запросили офіційний запит про те, як працює прокуратура чернігівської області стосовно корупційних справ і отримали інформацію стосовно того, як багато викрито правопорушень (наприклад, 2017 року – 215 правопорушень), за якими складено 20 обвинувальних актів стосовно корупційних схем, але в результаті лише кілька осіб отримує реальні судові вироки (1..4 особи за рік), при цьому видно, де такі судові антикорупційні справи «вмирають» (завершуються) – то під час слідства, то в прокуратурі, то в суді, тобто фактично покараних осіб одиниці, - розповів Сергій Нестеренко, - але ж ми бачимо своїми очима купу корупційних злочинів, у ЗМІ про це кажуть чи не щодня, та реального покарання немає і правоохоронна система є «імпотентною», тобто нічого не може зробити, що підтверджують і формальні кадрові «чистки» в прокуратурі та слідчому відділі, і відсутність необхідної кількості суддів, що призводить до відчуття безкарності правопорушників».

- Але ми працювали, працюємо і будемо працювати, незважаючи на складну ситуацію в країні і в правоохоронній сфері, незважаючи на те, що в разі злочину офіційно вважається істотною шкодою завдання збитків у сумі від 88100 грн. (тобто, держава вважає меншу суму для наших громадян не істотною, і якщо вам не завдано істотної шкоди, то, наприклад, за статтею 365 «Перевищення влади або службових повноважень», притягнути посадову особу до кримінальної відповідальності неможливо), - запевнив присутніх Олександр Підгорний по завершенні заходу, - проте будемо мати надію, що діяльність вітчизняних органів правопорядку покращиться.


Прес-центр "Чиста Політика"

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини