Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:09:23

Найкраще відзначення річниці прийняття Декларації про суверенітет - щоденна праця на благо України

17.07.2018   09:38Агенцiя

Саме таку думку висловили учасники засідання за «круглим столом» з нагоди 28-ої річниці прийняття Декларації про державний суверенітет. Захід відбувся 16 липня в обласній державній адміністрації.

Обговорити історичне значення прийняття документу та його вплив на подальший хід боротьби за незалежність України зібрались учасники подій кінця 80-х – початку 90-х років XX століття – представники Чернігівської обласної організації Народного Руху України, науковці, історики та громадськість.

На початку засідання його учасники хвилиною мовчання вшанували пам'ять борців за волю та незалежність України. Окремо згадали Левка Лук’яненка – славетного уродженця Чернігівського краю, українського дисидента, політичного та громадського діяча, Героя України, чиє життя обірвалося 7 липня цього року.

З передумовами прийняття Декларації про державний суверенітет, суспільно-політичною ситуацією в Україні та області у 1989-90-х роках присутніх ознайомили один із засновників обласної організації Руху, а нині почесний голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Василь Чепурний та співробітник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Горобець.

Згадуючи події 28-річної давнини, учасник подій кінця 80-х – початку 90-х років XX століття Сергій Соломаха нагадав присутнім і про вагомий вклад у встановлення української державності уродженки Корюківки Тетяни Яхеєвої та ічнянця Сергія Семенця, які стали співавторами тексту Декларації про державний суверенітет України.

Повертаючись до постаті ще одного нашого видатного земляка, автора Акту про незалежність України - Левка Лук’яненка, присутні одностайно підтримали думку про необхідність масштабного проведення заходів з його увічнення. Зокрема, говорили і про необхідність перейменування вулиці в обласному центрі на честь Героя України, спорудження пам’ятника, а також оновлення експозиції відповідного музею на Городнянщині. Для реалізації задуманого учасниками «круглого столу» прийнято рішення про створення обласного громадського комітету щодо вшанування пам’яті Левка Лук’яненка, до складу якого увійдуть самі учасники засідання, а також усі, хто забажає долучитися до розробки відповідного комплексу заходів.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.