Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:23:42

Чернігівський кіборг розповів про захист Донецького аеропорту

21.05.2018   11:36Агенцiя

Як жити після повернення із зони бойових дій, як врівноважити психіку після пережитого там і що мають знати і розуміти про війну ті, хто ніколи не був під кулями.

Про все це йшла мова на зустрічі колективу працівників Менського районного суду з учасницею Другої світової війни Євдокією Семененко, учасником бойових дій в АТО, кіборгом Вадимом Бойком, чернігівськими волонтерками Яною Смоляр, Наталією Волинець та Світланою Здор.

Вадим Бойко – уродженець Чернігова, нині житель столиці. У серпні 2014 року він добровольцем пішов в АТО, у жовтні того ж року захищав Донецький аеропорт.

Згадував, як пройшли перші місяці у військовій частині, як готувалися до справжніх боїв. Першою дислокацією його 95-ої бригади були Піски. А звідти через кілька місяців, уже обстріляних, Вадима та інших добровольців відправили в аеропорт. Він підкреслив: туди їхали не за наказом, а лише добровільно.

– Нашими були лише новий термінал і вежа: бетонний каркас і покручене вибухами залізо. Все розбите, все горить, – розповідав він. – Нас у терміналі стояло 106. Половина – на постах, інші – відпочивають. Була одна вціліла кімната, одна буржуйка. На одному й тому ж столі і їли, і робили операції пораненим.

Говорив Вадим більше про своїх бойових побратимів: як хлопчина-водій, поранений в груди і ногу, на підбитій машині все ж подолав «злітку», про «трьохсотих», яких забирали з великими труднощами. Той місяць в аеропорту був для Вадима найважчим.

– Було дуже страшно. Хто стверджує, що на війні не боявся, каже неправду. Там боїшся не лише за своє життя, а й за життя тих, хто тебе прикриває, – зізнався він.

Бойовий шлях Вадима Бойка після Донецького аеропорту продовжувався до вересня 2015 року: захищав населені пункти, що знаходилися поблизу. І зробив деякі висновки зі свого бойового досвіду:

– У нас ще багато командирів, які виховувалися за радянських часів. Вони намагаються робити все так, як їх тоді вчили. І є багато молодих офіцерів, які дуже добре розуміються на правилах теперішньої війни. На сьогодні наша армія вже значно сильніша, ніж була на початку вторгнення. Але негаразди ще є, і вони будуть доти, поки у вищому командному складі не займуть пости нинішні молоді командири.

Яна Смоляр – психолог громадської організації «Епоха свідомості», Світлана Здор – керівник підрозділу ГО «Об’єднання добровольців» та Наталія Волинець – також психолог. Усі вони – волонтерки, від початку неоголошеної війни і до сьогодні надають допомогу нашим бійцям. Багато разів побувавши на передовій, мають моральне право на «не жіночий» погляд на війну.

– Страх на війні – це нормально, це спрацьовує інстинкт самозбереження, – стверджують вони. – Без нього там не вижити. Війна навчає жити на рівні інстинктів. Повертаючись до мирного життя, нашим бійцям не завжди вдається цього позбутися. Звідси – трагічні випадки, коли навіть на незначний подразник у мирному житті вони реагують так, як реагували б на фронті.

І далі – маса прикладів із повсякдення. Бо немилосердна війна через завданий біль змінює будь-кого. З часом біль стихає, а реакції залишаються. Посттравматичний стресовий розлад сьогоднішніх захисників – це наша майбутня проблема, яка нині лише починає заявляти про себе. Згадаймо хоча б статистику суїцидів демобілізованих із АТО. Тож головне завдання психолога – перевести пережите воїном у його досвід і допомогти навчитися з тим досвідом жити.

Звичайно ж, не оминули тему військового патріотизму. Про те, як проявляється він у воєнних буднях, розповідали і Вадим Бойко, і волонтерки. Та найточніше сказала Світлана Здор:

– Патріотизм у нашого народу десь на генетичному рівні. Згадайте: до вторгнення ніхто не хотів навіть іти в армію. А коли сталася біда, чоловіки масово пішли добровольцями, а жінки стали їм допомагати. Ми почали прокидатися як нація. І це дуже добре. Бо це те, що колись дуже давно закладали у нас наші предки.


http://nslovo.com/blog/chernigivskyj-kiborg-rozpoviv-pro-zahyst-donetskogo-aeroportu

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.