Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:52:32

Олена Білевич – яскравий символ спротиву Чернігова окупації часів II Світової

02.05.2018   11:10

У Чернігові відбувся круглий стіл, присвячений 75-й річниці загибелі Олени Білевич, під назвою «(Не) відомі (не) Герої Чернігівщини».

Ця назва мала на меті привернути увагу учасників заходу і всієї громадськості до сторінок та постатей нашої історії, які заслуговують на гідне вшанування та популяризацію серед молоді нашого краю і, взагалі, всієї України.

Участь у заході взяли заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако, Почесний громадянин Чернігова Герард Кузнєцов, історик-краєзнавець Сергій Горобець, військовослужбовці науково-випробувального центру ЗСУ, воїни АТО, вихованці Академії Державної пенітенціарної служби та Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, керівники та учнівська молодь колегіуму № 11, у приміщенні якого проходив захід.

 Круглий стіл відбувався у День жалоби, оголошений у Чернігові розпорядженням міського голови Владислава Атрошенка на вшанування пам’яті загиблого учасника антитерористичної операції Андрія Лебєдєва, солдата Збройних Сил України.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували память Андрія і всіх загиблих захисників України.

Олександр Ломако, вітаючи учасників заходу, нагадав основні факти біографії Олени Білевич та звернув увагу на її неабиякі організаторські здібності - в 17 років ця ще школярка організувала підпільну організацію, якій було мало рівних. До неї входили не лише підлітки, а і дорослі чернігівці, якими керувала молода дівчина. Крім того, діяльність організації підтримували представники окупаційного режиму, що допомогло руху Білевич “Юні патріоти” здійснювати діяльність протягом тривалого часу.

- Важливо відзначити і зв'язок поколінь, які сьогодні боронять країну на сході та їх дідів та бабусь, які протистояли німецькій нацистській окупації в 41-43 роках. І символом цієї боротьби завжди буде Олена Білевич. Ми маємо пам’ятати та шанувати серед нашої молоді і всієї України наших чернігівських героїв. А міська влада сприятиме та підтримуватиме всі можливі засоби їх популяризації: друковані видання, брошури, фільми, - сказав Олександр Ломако.

Також заступник міського голови повідомив, що 7 травня, до Дня пам’яті та примирення та 75-ї річниці загибелі Олени Білевич в Чернігові відбудеться захід міжнародного рівня, щоб гідно вшанувати подвиг чернігівців часів II Світової.
     
Герард Кузнєцов розповів присутнім про свої багаторічні дослідження діяльності чернігівського підпілля у роки війни «Юні патріоти».  У складі цієї підпільної організації діяли 28 молодих людей і 20 дорослих, серед яких були українські націоналісти і, навіть, німецькі антифашисти, які служили у гестапо. Цей рух опору, який зміг протидіяти окупантам впродовж 1,5 років, очолювала Олена Білевич, коли їй було всього 17 років.

 Пам'ять чернігівської патріотки Олени Білевич, жорстоко вбитої окупантами 2 травня 1943 року, гідно вшановується у колегіумі № 11, де колись навчалася Олена Білевич. У Зразковому музеї школи зберігається бюст Олени Білевич, а на будівлі школи – Меморіальна дошка на честь її пам’яті. Також одна з вулиць Чернігова носить ім’я цієї патріотки.

І у сучасній війні на сході нашої країни багато чернігівських хлопців, в тому числі й учнів 11 колегіуму сьогодні знову захищають свою країну від агресора, навіть ціною власного життя. 

Одного з сучасних героїв представив всім присутнім заступник Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України підполковник Віталій Куравський. Це герой однієї з книжок, написаних військовими журналістами, учасник АТО, старший солдат В’ячеслав Крючков. Серед його бойових шляхів - оборона гори Карачун (Слов’янськ), рейд по тилах противника на сході країни та інші.

У цьому був основний лейтмотив круглого столу - діалог поколінь.


Прес-служба Чернігівської міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини