Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:18:43

Розмова про пожежі в екосистемі: природа залежна від свідомості людей

24.04.2018   08:47Агенцiя

З початку квітня на території області зареєстровано понад 210 загорянь сухої рослинності на загальній площі майже 350 гектарів. Дві пожежі виникло у лісових масивах. Внаслідок цих спалахів 44 рази горіло у приватному житловому секторі громадян. Головна причина – людський фактор.

Про боротьбу з вогнем та людською недбалістю говорили сьогодні на брифінгу в облдержадміністрації начальник Управління ДСНС України в області Роман Гордовий; начальник Державної екологічної інспекції в області Леонід Бурковський; начальник відділу лісового господарства обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Марахонько; заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП в області Олег Флюгерт.

Як зазначали спікери, за сірники найчастіше беруться аграрії, які хочуть швидко позбутися стерні на полях, рибалки ж випалюють очерет, таким чином борються із залишками рослинності і в домогосподарствах.

Роман Гордовий зауважив, що завдяки оперативному втручанню підрозділів Управління ДСНС в області не допущено розповсюдження вогню на великі території. Однак, мали місце трагічні випадки.

Начальник Державної екологічної інспекції в області Леонід Бурковський повідомив, що наразі до Мінюсту уже подано законопроект, яким передбачено збільшення санкцій за самовільний підпал сухостою.

Про нині діючі штрафи у прямій мові.

Врегулювання потребує і механізм стягнення штрафів. На переконання виступаючих, аграрії мають гарантувати безпеку на своїх ділянках. Адже, як кажуть, впіймати за руку у цій ситуації майже не можливо.

Наразі всі відповідальні служби поширюють превентивну інформацію та тримають наготові наявні технічні засоби боротьби з вогнем. Особливо пильнуватимуть під час тривалих травневих вихідних.

Втім, першим механізмом забезпечення пожежної безпеки в області під час весняно-літнього періоду є усвідомлення проблеми людьми та їх непереборне бажання зберегти екосистему та власне майно.

Декілька порад у випадку перебування в осередку пожежі:

- не панікуйте та не тікайте від полум'я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

- з небезпечної зони, до якої наближається полум'я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;

- якщо втекти від пожежі неможливо, вийдіть на відкриту місцевість, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі - повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;

- гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум'я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим грунтом та затоптуючи ногами, будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;

- під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв'язок за допомогою голосу;

- особливо будьте обережні у місцях торф'яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів;

- після виходу із осередку пожежі повідомте пожежно-рятувальну службу за номером "101" про місце, розміри та характер пожежі.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини