Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:14:20

Тиждень імунізації. Що потрібно знати про вакцинацію

23.04.2018   08:33Агенцiя

23 квітня розпочинається Всеукраїнський тиждень імунізації, який цього року проводиться вже вдруге за ініціативи громадського об’єднання «Батьки за вакцинацію». Його мета — популяризація методу профілактичних щеплень проти дитячих інфекційних захворювань та спростування міфів навколо вакцинації.

Протягом Тижня імунізації в лікувально-профілактичних закладах області будуть проводитися лекції для батьків, тренінги для медичного персоналу, поширюватися інформаційні матеріали щодо необхідності та переваг своєчасного щеплення.

Існує чимало точок зору. Дехто вважає, що вакцинація шкодить здоров`ю дитини і без неї можна обійтися. Безперечно, відмови від щеплень були завжди. І не дивно, що на фоні активізації роботи з імунізації дітей проти кору та краснухи кількість таких відмов зросла.

Варто зазначити, що саме завдяки вакцинації наразі в Україні немає спалахів епідемії хвороб, проти яких здійснюються профілактичні щеплення. Дану ситуацію можна пояснити існуванням колективного імунітету. Тобто коли 95-97% населення країни мають щеплення проти тієї чи іншої хвороби. Якщо ж колективний імунітет менший за 95%, то рано чи пізно кількість хворих наблизиться до епідеміологічного порогу.

За словами заступника головного лікаря Чернігівської обласної дитячої лікарні Людмили Кривець, вакцинація — найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Адже при введенні вакцини захисні сили організму реагують створенням імунітету: антитіла, що виробляються, стають природним захистом проти поширених інфекційних захворювань.

— Не помилюся, якщо скажу: людство живе завдяки імунітету проти хвороб, — коментує Людмила Кривець. — Відповідь на питання — вакцинуватися чи не вакцинуватися — очевидна. Пам’ятайте: епідемічний паротит (свинка) може призвести до безпліддя у хлопчиків, коклюш — до ураження нервової системи, гепатит Б — до цирозу печінки. Вкрай необхідні щеплення від туберкульозу, адже в Україні зараз зафіксована епідемія цього захворювання, яким раніше хворіли тільки ув'язнені і люди з неблагополучних сімей. А ось правець —  чи не найнебезпечніше захворювання взагалі, від якого ліків немає в жодній з країн. Щеплення принесуть тільки користь. Проте за умови, якщо лікар правильно оцінить стан здоров'я дитини та визначить імовірні ризики.

Наразі в області є достатня кількість профілактичних вакцин, графік їхнього введення дотриманий. Як зазначила Людмила Кривець, в Україну загалом та на Чернігівщину зокрема потрапляють високоякісні вакцини.

— Якщо і виникає якась тимчасова реакція на введення препарату, вона цілком природна, бо кожен організм може реагувати по-своєму. Тимчасове підвищення температури до субфебрильної та почервоніння в місті уколу аж ніяк не ставить під сумнів якість введеного препарату. Отже, зволікати з проведенням щеплення не варто. Ваша дитина буде вам за це вдячна, — наголошує заступник головного лікаря обласної дитячої лікарні.

 
За інформацією прес-служби Управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини