Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:23:12

"Я не хочу, щоб діти плакали знову"

13.04.2018   09:39Агенцiя

Ці рядки — частина вірша голови обласного відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму Ніни Зубок, в якому вона передала весь біль свого дитинства, згадуючи страшні роки Другої світової війни. Знає про них не з чужих розповідей, адже восьмирічною дівчинкою у 1943 році її вивезли з України до одного з німецьких концтаборів, де маленька Ніна пробула більше двох років.

Зараз, у свої майже 83 роки, Ніна Володимирівна така ж активна, як і в молодості, небайдужа до чужого горя. Завжди радо відгукується на запрошення зустрітися з молодими людьми. От і сьогодні вона поділилася з ними спогадами в Обласному молодіжному центрі. Сам захід приурочений до Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських таборів.

Ніна Зубок, зокрема, зазначила: «Нас, полонених, із пекла концтабору звільнили американці навесні 1945 року. Проте, таке довгоочікуване звільнення стало наступним етапом поневолення — ми дуже довго жили із клеймом зрадника. Ті, хто пережив жахи війни, мають доносити до людей правду про неї, щоб не допустити ще одного злочину проти людства у майбутньому».

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш: «Сьогодні, в непростий період нашої країни, як ніколи значення слова «мир» болісне. Хочеться, щоб молодь розуміла, наскільки дорого він коштує; щоб кожен із нас відчував себе частинкою єдиної неподільної України. Тільки тоді ми переможемо у боротьбі, що триває на сході країни. А зараз у нас унікальна можливість поспілкуватися зі свідками далеких років Другої світової війни. Цінуймо це і не втрачаймо час».

Під час заходу декан факультету соціальних технологій, оздоровлення та реабілітації Чернігівського національного технологічного університету Тетяна Сила презентувала проект «Соціальна інтеграція жертв націонал-соціалізму, тоталітарних режимів та інших людей літнього віку до громади м. Чернігова». Його у 2014-2016 роках реалізував зазначений вищий навчальний заклад разом з Чернігівським міським відділенням Української спілки в’язнів-жертв нацизму та Територіальним центром соціального обслуговування Деснянської районної у місті Чернігові ради. Фінансову підтримку надав німецький фонд «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє».

Насамкінець гості Обласного молодіжного центру переглянули фільм «Освенцім - жорстокість нацизму».


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.