Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:35:22

На території природно-заповідного фонду впіймали порушника з підсніжниками

05.04.2018   09:53

Рейдова група з числа представників лісової охорони «Ніжинського лісового господарства», адміністрації регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», представників державної екологічної інспекції та громадських активістів упіймала порушника, який рвав первоцвіти на території природно-заповідного фонду.

Громадянин рвав підсніжники прямісінько з цибулинами і планував продати їх згодом в Києві. Тепер порушнику доведеться заплатити кругленьку суму.

У весняно-літній період на території Чернігівської області проводиться операція «Первоцвіт». Головною метою операції є посилення заходів державного нагляду за збереженням ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі й таких, що занесені до Червоної книги.

Задля дотримання вимог екологічного законодавства в усіх без винятку районах області створені оперативні рейдові групи, які покликані виявляти та штрафувати порушників. Одна з таких рейдових груп у Ніжинському районі Чернігівщини і натрапила на громадянина, що безбожно рвав первоцвіти, до того ж не де не-будь, а на території природно-заповідного фонду.

Як пояснив головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко, порушник не просто рвав рідкісні підсніжники, а виривав їх з цибулинами, що надзвичайно шкодить природі.

Затриманий представниками рейдової групи громадянин не став приховувати – підсніжники рвав з метою їх подальшої реалізації на одному зі столичних базарів.

«Первоцвіти дядько рвав у лісовому урочищі, яке являється об'єктом природо-заповідного фонду, - продовжує директор РПЛ «Ніжинський» Сергій Мельникович. – На момент затримання, ми виявили у порушника кілька десятків рослин, вирваних з цибулинами».

Міжрайонний мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко пояснює: громадянин порушив низку законодавчих актів.

«Дії порушника підпадають під кваліфікацію статей 90 та 91 Адміністративного кодексу України, - каже лісовий охоронець. – А також під статтю 26 Закону України «Про природо-заповідний фонд» та статтю 19 Закону України «Про Червону книгу України».

Оскільки рослина, яку рвав чоловік є червонокнижною, то однією виховною бесідою представники рейдової групи не обмежились, а впаяли доволі серйозний штраф.

Відповідно до законодавства, порушнику світить штраф у розмірі від 340 до 540 гривень. Окрім того з чоловіка через суд стягнуть збитки, які він наніс навколишньому природному середовищу. Нині розмір збитків за одну цибулину підсніжника звичайного складає 52 гривні.

Лісівники, екологи та громадськість закликають громадян бережно ставитися до природи та червонокнижних рослин. Зокрема, підсніжник є зникаючим видом. Його популяція через неконтрольоване винесення людьми щороку зменшується на 20 відсотків.


За інформацією ДП «Ніжинське лісове господарство»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини