Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:00:26

Українська «Равенна» гідна увійти до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

22.03.2018   10:31Агенцiя

Свого часу видатний українець Михайло Грушевський, називав древній Чернігів з його численними архітектурно-історичними пам'ятками українською «Равенною».

Саме тут, в місті на зачарованій Десні, яке має більш чим тисячолітню біографію, як ні де, переплелися різні епохи, в періоди яких через місто на берегах ще древнішої від нього Десни, пролягав історичний шлях «із Варяг у Греки», формувалося одне з найбільших князівств Київської Русі і, головне – до нинішніх днів збереглися не лише пам'ятки домонгольського періоду, але й найдревніший в Україні, не порушений поки що людьми, історично-природний ландшафт.

Саме про ці древні надбання Чернігова, які гідні увійти до Списків всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і йшла мова 21 березня на черговому зібранні робочої групи з підготовки номінаційного досьє для включення культурної спадщини Чернігівщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, створеної розпорядженням голови обласної ради від 15 вересня 2017 року №120.

Сьогоднішнє засідання відбулося за пропозицією президії Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації, яка на своєму засіданні від 6 березня поточного року прийняла рішення із пропозицією щодо негайного заслуховування інформації Департаменту культури і туризму, національностей та релігії обласної держадміністраціії стосовно визначення архітектурно-історичних об'єктів Чернігова для їх включення в заявку до Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з метою її розгляду у 2018 році державами - учасницями Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини.

Разом із очільником робочої групи з підготовки номінаційного досьє для включення культурної спадщини Чернігівщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, першим заступником голови обласної ради Валентином Мельничуком, активну участь у веденні засідання та обговоренні порушеного Громадською радою ОДА питання взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Романова та співголова вищезазначеної робочої групи, перший заступник голови Громадської ради при ОДА, член Комітету з питань охорони та використання культурної спадщини Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації Тамара Петрова.

Найпершим в ході сьогоднішнього засідання, перед заслуховуванням та обговоренням головного питання порядку денного, було обрання секретаря робочої групи, яким одноголосно було затверджено відомого громадського активіста, голову Комітету з питань сім'ї та захисту прав дітей Громадської ради при обласній держадміністрації Наталію Проскуріну.

З головного ж питання порядку денного зібрання стосовно визначення архітектурно-історичних об'єктів Чернігова для їх включення в заявку Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з метою її розгляду у 2018 році державами - учасницями Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини доповідала заступник начальника управління туризму та охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей і релігій облдержадміністрації Людмила Замай. Разом з нею на порушені членами робочої групи проблемні питання відповідав заступник директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігії обласної держадміністраціії Павло Веселов.

Також на засіданні виступили та аргументували свої зауваження і пропозиції: вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков, директор Навчально-наукового Інституту історії, професор Олександр Коваленко, голова Комітету з питань сім'ї та захисту прав дітей Громадської ради при Чернігівській обласній державній адміністрації, секретар робочої групи з підготовки номінаційного досьє для включення культурної спадщини Чернігівщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Наталія Проскуріна, голова Комітету з питань охорони та використання культурної спадщини Громадської ради при облдержадміністрації Костянтин Ягодовський, інші учасники засідання.

Як результат, сьогоднішнього обговорення порушеної теми, робоча група прийняла відповідні протокольні рішення. Насамперед:

- до 26 березня поточного року створити групу експертів, які візьмуть участь у вивченні кращого в Україні досвіду щодо підготовки номінаційного досьє для включення місцевої культурної спадщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з виїздом в ті регіони держави, де вже це діє;

- звернутися до Чернігівської міської влади стосовно залучення до складу робочої групи з підготовки номінаційного досьє для включення культурної спадщини Чернігівщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО профільного заступника міського голови, представників від архітектурного, землевпорядного та інших структурних підрозділів міської ради;

-включити до складу робочої групи відповідальних працівників природоохоронних органів Чернігівщини тощо.

Наступне засідання робочої групи, як було зазначено, буде проведене після повернення із відрядження членів делегації з вивчення кращого українського досвіду з питань включення місцевої культурної спадщини до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини