Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:09:46

Пам’ятні заходи відбулися у Козарах на Носівщині

12.03.2018   12:40

Друга Світова війна принесла горе у кожну родину й кожну оселю українців. На Чернігівщині окупанти знищили 41 село, перетворивши на попелища, не пошкодувавши ні дітей, ні жінок, ні старих.

Жахлива доля спіткала і Козари у Носівському районі, де за один день у березні 1943 року було розстріляно та закатовано 4800 мирних жителів.

Напередодні в лісі під Козарами точилися важкі бої між учасниками партизанського з’єднання «За Батьківщину» та нацистами. 11 березня 350 карателів на 10 вантажівках прибули до Козарів. Населений пункт був оточений, на перехрестях вулиць встановлено кулемети, а нацисти почали ходити від хати до хати, вбиваючи мирних мешканців і підпалюючи хати. До вечора 11 березня застрелили або спалили майже п’ять тисяч селян, з яких понад тисяча — діти. Село перетворилося на суцільне згарище. Згоріли всі громадські будівлі та 870 дворів.

Меморіальні заходи, що відбулися вчора, 11 березня, в пам’ять про трагедію 75-річної давнини, зібрали в Козарах представників влади Носівської об’єднаної територіальної громади та району, громадськість з Носівки, Андріївки, Іржавця та Козарів.

Ходою пам’яті від Свято-Покровського храму присутні рушили до обеліска загиблим. Тут відбувся мітинг-реквієм з покладанням квітів до пам’ятного знаку закатованим.

Захід продовжився в сільському будинку культури поетичною годиною пам’яті, під час якої, зокрема, було виконано гімн Козар, який є гордістю на лише цього поліського села, а й усієї Носівщини.


За інформацією Носівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини