Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:13:21

Поліція застерігає: шахраї активно узялися за Чернігівщину

06.03.2018   07:54Агенцiя

На вихідних на Чернігівщині у трьох довірливих громадян шахраям вдалося видурити майже 60 тисяч гривень. І мова йде лише про ті випадки, коли громадяни звернутися по допомогу до поліції.

3 березня 26-річний чернігівець планував придбати лосячі роги. Для цього він зайшов на один з найпопулярніших сайтів безкоштовних оголошень та обрав товар, що найбільше припав до душі. Та молодик не очікував, що, перерахувавши на картку продавця чотири з гаком тисячі гривень, той зникне разом із рогами.

Поліція радить не перераховувати гроші незнайомцям, які не дають жодних гарантій отримання товару. Краще вже запропонуйте йому співпрацю на умовах післяплати. Якщо це шахрай, він одразу зникне, бо зрозуміє, що на вас нічого не заробить.

У той же день прилучанці 1964 року народження подзвонив чоловік та представився працівником поліції. Ошелешивши несподіванкою, він додав, що син заявниці нібито збив дитину. За легендою, жертва аварії залишилася живою, але потрібні кошти на лікування.

До того ж матері винуватця ДТП потрібно було додатково перерахувати певну суму, аби батьки дитини не дали хід кримінальній справі і не «піднімали галасу». Жінка зібрала усі свої заощадження та перерахувала через найближчий банкомат 27 тисяч гривень. Напряму подзвонити синові вона через шок не здогадалася. Згодом виявилося, що той і гадки не має про аварію.

У такий спосіб шахраї дурять сотні людей по всій країні. Вони розповідають потенційним жертвам про жахливі ДТП, до яких нібито причетні їх родичі, або про скоєні ними злочини. Хтось та й клюне на сльозливу історію. Тому поліція Чернігівщини радить завжди перевіряти інформацію, яку розповідають телефоном незнайомці. Краще за все – одразу дзвонити тому, хто начебто потребує невідкладної допомоги.

Третя схема видурювання грошей спрацювала у неділю в Козельці. Там жінці 1984 року народження подзвонив чоловік, що удавав із себе працівника служби безпеки банку, в якому обслуговувалася заявниця. Попри те, що поліція постійно нагадує про банківських шахраїв, жінка не здивувалася проханню незнайомця продиктувати секретну інформацію з картки. Логічно, що це спілкування обернулося для жінки втратою 27 тисяч гривень, які шахрай зняв у лічені хвилини.

Поліція наполегливо застерігає: не повідомляйте нікому інформацію зі своїх банківських карток, в першу чергу — термін дії картки та захисний код на її зворотному боці. Також не забувайте, що справжні банківські працівники ніколи не питатимуть ці дані телефоном, а в разі потреби запропонують вам особисто прибути до відділення банку та розв’язувати виниклу проблему там.

За даними фактами відкриті кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Триває досудове розслідування.


Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини