Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:34:10

Чи загрожує нам весняне підтоплення?

02.03.2018   08:02Агенцiя

Люди кажуть «готуй сани влітку, а човен зимою» – певно через те саме першого дня весни, коли вулиці Чернігова замітало зовсім не весняним снігом (який колись врешті мав розтанути), у прес-центрі «Чиста політика» відбувся круглий стіл на актуальну для багатьох населених пунктів Чернігівщини тему: «Аналіз ситуації, яка складається з проблем весняного підтоплення».

Питання для обговорення були запропоновані наступні:
1. Стан готовності служб до весняного підтоплення у Чернігівській області.
2. Поради постраждалим під час весняного підтоплення.

Розпочав захід директор департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Болдирев Сергій Михайлович, який розповів, що цього року очікується більший паводок, ніж останні роки, про що свідчать основні показники - промерзання ґрунту, наповненість водою основних річок області на 180-200%, чималі запаси снігу, прогнозовані опади. Перша небезпека (що погрожуватиме об’єктам інфраструктури і мостам) прогнозується під час льодоходу, захистом від чого планується проведення піротехнічних робіт. Другою загрозою очікується збільшення рівня річок (за прогнозами цей показник зараз прирівнюють до величини 2012 року – 560..700 см над умовним нулем), при цьому заходи по захисту населення від можливих негативних наслідків мають провести керівники ОТГ та місцева влада узгоджено із фахівцями цивільного захисту, ДСНС, обленерго, дорожніх, водних та медичних служб. Тобто, мають бути спрогнозовані дії по життєзабезпеченню населення (продукти харчування та вода, медична допомога та обігрів тощо) у разі припиненні сполучення з населеними пунктами. Також сплановано крайню міру – евакуація населення в наметові містечка чи будівлі навчальних, комунальних та медичних закладів.

Рекомендації на випадок підтоплення наступні – органам влади підготуватися до праці в незвичних умовах та забезпечити життєдіяльність населення, для населення – воду в колодязях не споживати, натомість запасти її наперед разом із продуктами харчування, людям, що потребують стаціонарного лікування та породіллям – звернутися завчасно до медичних закладів (порекомендував Сергій Болдирєв).

- ГУНП на сьогодні готово до виконання задач на випадок надзвичайних ситуацій, групи реагування здатні забезпечити правопорядок, населенню рекомендуємо в будь-яких проблемних випадках звертатися за телефоном 102, - зауважив заступник начальника управління з превентивної діяльності, начальник сектору патрульної поліції Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Чепа Євгеній Анатолійович.

«Повінь – це звичайне природне явище для Чернігівщини, тому роботу по підготовці до неї розпочато заздалегідь, визначили перелік необхідних заходів, склад оперативного штабу, - зазначив головний спеціаліст відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради Городник Сергій Миколайович, - нині середній рівень води в Десні 683 см над умовним нулем, тоді як небезпечним вважається рівень вище 700 см, а найвищий був – 985 см (у 1917 році), проте зараз всі служби готуються до повені – звірено перелік спецтехніки та плавзасобів, складено матеріальний резерв, проведено тренування, визначено райони можливих підтоплень та маломобільні верстви населення, проведено профілактичні заходи по недопущенню інфекційних спалахів серед тварин, на міському сайті буде розміщено відповідні рекомендації для населення».
Провідний фахівець Чернігівського міського відділу Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Чернігівській області, майор ДСНС Мельник Юрій Іванович доповнив спікерів, зауваживши, що підрозділи ДСНС готові до ліквідації проблем від можливих надзвичайних ситуацій, є у наявності відповідна спецтехніка підвищеної прохідності, човни і катер.

- Як представник Ріпкинського району, можу додати, що у нашому районі протікають 2 великі річки, котрі несуть найбільшу загрозу при повені, але населення і РДА готові до можливих надзвичайних ситуацій та проводять відповідні заходи (провели обстеження доріг і мостів, щеплення тварин, розробили план евакуації, завезли харчові продукти, заключили договори із населенням, котре має плавзасоби та несе цілодобове чергування), - наголосив начальник відділу з питань житлово-комунального господарства та цивільного захисту Ріпкинської РДА Кравець Віктор Олексійович та додав, що різкого підняття води не очікується (бо це можливе при прориві дамб, але вони знаходяться поза межами району), проте можлива загроза із значними опадами, адже в сусідніх Білорусі та Росії їх наразі випало чимало, але оскільки населення будувало будинки на підвищеннях, то складних ситуацій не передбачено. Для крайнього випадку є плаваючий всюдихід БРДМ.

Юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Ірина Бірюк звернула увагу, що їхня організація надає безоплатну правову допомогу громадянам області в разі проблем із підтопленням та забезпечення компенсації майна і житла, але для відшкодування збитків першочергово необхідна страховка майна.

Заступник начальника відділу реагування на надзвичайні ситуації УДСНС у Чернігівській області підполковник ДСНС Олександр Попок нагадав, що в області протікає більше тисячі річок, а тому природними явищами є льодохід та повінь, від можливих небезпек яких вже зараз сплановано ряд заходів, йде моніторинг обстановки, підготовлено відповідну техніку, в т.ч. вже згадану амфібію БРДМ, яка допомагала при значній повені 2013 року у Мньові, Радулі, складено перелік населених пунктів, які можуть постраждати у першу чергу. Населенню ж було рекомендовано зберігати спокій, зібрати заздалегідь найнеобхідніші речі, вимкнути всі електроприлади та газ, рятуватися на підвищеннях, обережно користуватися продуктами харчування після повені.

- За останні роки у Чернігові значної повені не було, але в зону можливого підтоплення внесено 38 населених пунктів, до чого готова ДСНС, ведеться моніторинг ситуації, в тому числі і з повітря силами авіаційного загону м. Ніжина, тому в разі надзвичайних ситуацій все буде відпрацьовано на належному рівні, - завершив захід заступник начальника управління з реагування на надзвичайні ситуації Управління ДСНС України у Чернігівській області полковник ДСНС В'ячеслав Вернидуб.

На питання ж про забезпеченість плавзасобами у селах регіону було дано відповідь, що основна відповідальність за це покладена на керівництво ОТГ, крім того, вже укладено ряд договорів з приватними власниками човнів, а також на допомогу завжди готові прийти рятівники ДСНС, проте наразі значної загрози не очікують.

Отже, за словами спікерів, наш регіон до повені готовий і спланував ряд заходів, а про реалії майбутньої негоди і можливі наслідки зможемо дізнатися лише у майбутньому, тож: «поживемо – побачимо»...


Прес-центр "Чиста Політика"

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини