Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:24:18

Чернігів стане туристично привабливішим

09.02.2018   07:44

Несподівано багато зібралося людей 8 лютого у прес-центрі «Чиста політика» за круглим столом – певно тому, що дуже актуальною була його тема: «Відкриття туристичного сезону 2018».

На заході було запропоновано обговорити наступні питання:
1. Нове обличчя Чернігова, як основна принада туристичного сезону 2018.
2. Екотуризм, як одна з складових економічного наповнення ОТГ.

А оскільки тема була цікавою, то й обговорення пройшло жваво.

- Кожен рік ми чекаємо відкриття туристичного сезону, але це лише старт довгого процесу, для чого хотілося б розробити багато цікавих принад для туристів, - заявив начальник Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук, - а на разі ми бачимо, що місто оновлюється, дороги ремонтуються, поступово покращується туристична інфраструктура.
За словами пана Олександра цього року туристичний сезон відкриється в третю неділю квітня, формат локацій та доступний сервіс ще розробляється з урахуванням потреб туристів.
На питання про рекламу самого відкриття «сезону» він відповів, що хотілося б мати цікавий, креативний та ефективний режисерський продукт, а також заплановано відкрити оновлений туристичний сайт міста, ведуться перемовини про залучення ЗМІ інших міст на взаємовигідних умовах.

Начальник відділу туризму та промоції міста Олена Костирко додала, що цього сезону особливу увагу планується направити на гастрономічний туризм, адже оголошено таку загальнодержавну стратегію, але це не буде лише фестиваль їжі, туристам пропонуватимуть і характерні родзинки Чернігівщини — культурно-історичні пам’ятки, бо древній Чернігів є містом легенд, тобто для туриста це буде своєрідним поєднання минулого із сучасним.
Природно, що в Чернігові є гарні кафе з доступними цінами, які приваблюють і киян на тури вихідного дня чи навіть на цікаве проведення буденного вечора, і жителів інших міст, але над культурою гастрономічного туризму ще варто працювати, доводячи її до європейського рівня послуг, для чого планується запросити спеціалістів з Києва.
Стосовно питань про планову кількість туристів та різницю між новим і старим туристичним сезонами було дано наступні відповіді: наразі методика потенційного визначення кількості туристів є недосконалою – можна лише говорити про кількість відвідування, наприклад, музеїв, де минулого року побувало 466 тис. осіб, що порівняно з позаминулим роком більше на 45 тис. (але це можуть бути як туристи, так і жителі міста чи регіону), проте загальна діаграма туристичних відвідин Чернігова впевнено зростає, тому цей напрямок є пріоритетним.
Також планується перейняти практику Львову і створити туристичний «барометр» міста, що допоможе розуміти туристичні потоки Чернігова.
Спеціалізована ж туристична реклама у місті нині є на досить низькому рівні, тобто над цим ще варто працювати.

- Традиційно на загальнодержавному рівні сезон туризму відкриє спеціалізована туристична виставка у Києві в березні, де також буде представлено і єдиний рекламно-інформаційний стенд з описом туристичних принад Чернігівщини, а наш Департамент запланував чимало культурно-мистецьких свят цього року, які будуть організовані як самостійно, так і за допомогою райцентрів та громад, про що буде анонсовано пізніше, - доповів заступник директора Департаменту культури і туризму національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації Павло Веселов та додав, що Департамент завжди відкритий до діалогу та співпраці з громадами.

Заступник генерального директора Чернігівського філармонійного центру фестивалів і концертних програм Ігор Василенко зауважив, що Чернігів є надзвичайно зручним та цікавим містом для відпочинку, бо вже зараз кияни охоче користуються транспортною доступністю, вигідною ціновою політикою та гарним культурним асортиментом міста – зокрема і філармонійного центру, який зручно розташований на в’їзді у місто, тому вже навесні плануються «Сіверські музичні вечори» з музикою Брамса та гостями з Японії, США, Німеччини, а влітку шанувальники класичної музики зможуть долучитися до проекту-концерту з обдарованою світовою молоддю.
Також планує радувати слухача як класичним напрямком, так і різножанровими експериментами академічний камерний хор ім. Бортнянського.
Сучасна популярна музика представлена у філармонійному центрі колективом концертних виконавців, що виконують цікаві мюзикли.
Крім того, продовжиться співпраця з Київською консерваторією (ректор якої Володимир Рожок є вихідцем з Чернігівщини та не забуває свою батьківщину), іншими колективами та виконавцями.

Вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков зазначив, що для них туристичний сезон стартував з початком року – уже в січні були гості не лише з України, а й із Узбекистана та Індії, а минулого року їхні пам’ятки та експозиції відвідали 295 тис. людей – це як кияни та жителі інших міст, так і громадяни Польщі, Білорусі, але кількість росіян зменшилась.
Вже цього року були такі моменти, коли не вистачало екскурсоводів, зізнався пан Сергій, а ще плануються різні тематичні лекції, цікаві виставки, нові публікації тощо.
Також іде співпраця з іншими містами (Гомель, Харків) та заплановано нагальний ремонт алей Валу, чого не було з 1991 року.

- Наша громада заінтересована в розвитку туризму, адже с. Іванівка має вигідне розташування на важливому автошляху «Київ-Чернігів», а в селі Ладинка існує потенціал для еко-туризму у вигляді колишніх баз відпочинку, - розповів начальник відділу культури та туризму Іванівської ОТГ Михайло Ткаченко, - тому ми плануємо представити нашу ОТГ на відкритті туристичного сезону.

Заступник селищного голови Михайло-Коцюбинської ОТГ Віктор Єрема підтримав думки спікерів, але наголосив, що доки не буде повноцінної інфраструктури на селі навіть для місцевих жителів – доріг та освітлення, житла та медіа-комунікацій, то про сільський туризм говорити зарано, хоча у їхній громаді є гарні Андріївські озера, краєзнавчий музей, цікаві зібрання старожитностей ентузіаста Андрія Дахна тощо.

- Як представник бізнесу, повністю солідарний з мером, який говорив про необхідність підняття капіталізації міста, чому слугує і туризм, в який варто вкладати інвестиції, а туристичний сезон має бути реально новим і цікавим, - порекомендував директор ТОВ «Сінком Чернігів» Валерій Нікіфоров та конкретизував, що рекламу туристичному Чернігову можна зробити шляхом організації прес-турів для представників ЗМІ інших міст чи працівників посольств, які мають відвідати наші пам’ятки та музеї, кафе і ресторани (чи хоча б просто отримати яскравий друкований матеріал) та потім будуть живою рекламою нашого міста, або ж створити спеціальні тури разом із туристичними компаніями, а щодо гастрономічного туризму, то варто ретельно відбирати ті заклади харчування, що не лише достойно представлять місто нашим гостям – як групам дітей, так і окремим заможним громадянам, а й матимуть власну родзинку в меню, сервісі та дизайні.

Завершила виступи представниця туристичної агенції «TUI» Ірина Іваненко, яка поділилася наболілим, розповівши про те, що тури по Україні наразі дорожчі ніж по Європі, де інфраструктура та сервіс набагато кращі і куди зараз поспішають наші люди, незважаючи на затримку із закордонними паспортами. Тому нам лишається чекати на покращення ситуації в середині країни.

Відомий краєзнавець, професор кафедри історії України Ніжинського державного університету ім. Гоголя Сергій Леп’явко теж долучився до розмови, порівнявши Львів (де можна придбати чи не сто книжок про той край) та Чернігів (де, як він вважає, крім його книг про Чернігів немає іншої історичної літератури) і запропонував наповнити туристичні шляхи міста книжковими магазинами, для чого варто звертатися саме до нього із будь-якими питаннями стосовно історичних матеріалів для книговидання, що накопичено в історика забагато.

Таким чином, чекаємо на чергове відкриття туристичного сезону у Чернігові та сподіваємося на його оновлений і креативний формат!

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини