Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 14:27:42

На вулицях Чернігова з’явились сітілайти, які знайомлять жителів міста з борцями за самостійність України

19.12.2017   11:04

Після прийняття декомунізаційних законів, у місті з’явились вулиці, названі на честь провідних діячів національно-визвольного руху. І ні, йдеться не про постаті Степана Бандери, Романа Шухевича, Євгена Коновальця, які “закріпились” у свідомості як символи українського націоналізму. Про них знає кожен. Українцям варто дізнаватись більше про власну історію, зупиняти увагу на інших учасниках національно-визвольних змагань.

“Вільні люди намагаються уникати стереотипного мислення. Ми знаємо, що націоналісти – це не лише провідники ОУН-УПА, не лише Галичина чи Волинь. Кожний регіон України має земляків, якими варто пишатись”, -- говорить Олександр Ясенчук, координатор “Вільних Людей” у Чернігові.

Саме тому в Чернігові стартував проект “Чернігів – місто УНР”. На сітілайтах - інформація про Євгена Онацького (журналіст, науковець, чільний діяч ОУН), Миколу Міхновського (політик, ідеолог українського націоналізму), Дмитра Дорошенка (історик, політик, губернський комісар Чернігівської губернії у 1917 р.), Володимира Глинського (старшина армії УНР, один із керівників наступу української армії на Київ весною 1919 р.), Романа Бжеського (політик, громадській діяч, поет, заступник начальника чернігівської міліції у 1917 р.), Максима Загривного (поет, один із учасників установчого з’їзду ОУН, що проходив у Відні).

З вдячністю на ініціативу відгукнулася п. Маргарита Бржеська-Андраде, донька Р. Бжеського, що нині мешкає у Бразилії.
"Це справді неочікуваний подарунок на ці свята! Мене це дуже зворушило – така цікава ідея – аби встановити ти х наших велетнів духом, які поставили себе не місце лідерів, на місце воїнів, ризикуючи всім – головне життям – аби відновити нашу Державу.   
Вони проклали шлях, посіяли зерно – і нині ми завдячуємо їм що іскра прагнення самостійності дожило до нашого часу. Ця іскра перетворилась у вогонь який прорвався і розгорівся в серцях українських! Надіюсь, що любов до України – не буде більш ніколи жевріти, а буде все палати!!!  
Тато посвятив ціле життя цій ідеї –і я дуже рада, що його рідні Чернігівці зуміли це оцінити і прийняти його до себе назад з відкритим серцем.
Щиро дякую, чернігівцям від мене та родини, за цю ініціативу – так цікаво відзначити всіх, що доклали стільки жертв і дали нам ідеї на які стали підвалом будування нашої незалежності. 
Дуже вдячна!».

Проект реалізовано за підтримки Чернігівської міської ради, Фундації Вільні Люди, РА "Голд Фьюче", історичного клубу "Холодний Яр", Сіверського Інституту Регіональних Досліджень, УІНП, «Суспільної Служби України», «Самооборони Майдану».


Прес-служба «Фундації «Вільні Люди»

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини