Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:11:31

Лідія Падалка: "Ділянкою роботи № 1 сьогодні є професійна орієнтація"

02.11.2017   08:02Агенцiя

1 листопада в Чернігівському обласному центрі зайнятості відбулася нарада з директорами та технологами-організаторами базових центрів зайнятості, на якій підведено підсумки діяльності за 9 місяців 2017 року.

За словами директора ОЦЗ Лідії Падалки, головною проблемою цьогорічного ринку праці є зменшення кількості та зниження якості трудових ресурсів. Причини цього вбачаються в складній демографічній ситуації та активізації міграційних процесів. Статистичні дані також свідчать про зменшення чисельності штатних працівників та платників єдиного соціального внеску на Чернігівщині.

Водночас певне пожвавлення в економіці та посилення співпраці служби зайнятості з роботодавцями сприяли збільшенню на 7,8% рівня потреби підприємств у кадрах. Наразі роботодавцям потрібні кваліфіковані працівники, які володіють сучасними знаннями та технологіями.

«На жаль, заробітна плата, яка пропонується на вільних робочих місцях, не сприяє їх швидкому укомплектуванню, закріпленню працівників на роботі та спричиняє зростання обсягів трудової міграції, - відзначила Лідія Падалка. - 58% вакансій підприємств Чернігівщини, в тому числі для кваліфікованих працівників, пропонують шукачам роботи мінімальну заробітну плату».

Загалом протягом січня-вересня 2017 року за допомогою в пошуках роботи до служби зайнятості області звернулося 18,3 тис. безробітних.

«Серед тих, хто реєструється в центрах зайнятості, кожен третій потребує додаткових гарантій працевлаштування, більшість – мають професії або спеціальності, які не актуальні на сучасному ринку праці», - сказала директор ОЦЗ.

Всього перебувало на обліку та отримувало соціальні послуги майже 30,7 тис. осіб, що на 10,2% менше в порівнянні з минулорічним показником. Із них 9,4 тис. безробітних отримали роботу. Набували нових професій та підвищували кваліфікацію 4 тис. осіб. До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 5,6 тис. громадян.

Станом на 1 жовтня 2017 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало 11,1 тис. безробітних, що на 8,2% менше, ніж рік тому.
«Ділянкою роботи №1 сьогодні є професійна орієнтація, - зазначила директор ОЦЗ. - Основним індикатором її ефективності має стати подолання помилкового уявлення молоді про затребувані на ринку праці професії та зміна ставлення освітян до проблеми забезпечення економіки області молодими кваліфікованими працівниками».

Серед інших пріоритетів роботи служби зайнятості на найближчий час: реалізація культурно-просвітницького проекту «Збережемо традиції предків», впровадженого з метою відродження українського національного рукоділля, як способу творчої самореалізації та мотивації безробітних до самозайнятості; професійна підготовка та перепідготовка шукачів роботи за актуальними професіями; посилення взаємодії з роботодавцями задля розширення бази вакансій з гідними умовами оплати праці; налагодження ефективної взаємодії з головами об’єднаних територіальних громад.

«На початку наступного року всі базові центри зайнятості пройдуть процес реорганізації. Результатом цього має стати перетворення служби в сучасну сервісну установу з високим рівнем довіри клієнтів, соціальних партнерів та громадськості», - сказала Лідія Падалка.


Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини