Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:43:57

Недоступна Доступність для осіб з інвалідністю або місто перепонів для маломобільних груп населення

01.11.2017   15:04

На сьогоднішній день у світі нараховується близько 800 мільйонів людей з інвалідністю, що становить більше 10-15% населення Європи (більше 70 млн. осіб) та 2,74 млн. українських громадян з інвалідністю, з яких у місті Чернігові проживає близько 23,4 тис. і кожен з них потребує не співчуття, а реальної реалізації їхніх прав та свобод.

1 листопада з такої статистики розпочалася прес-конференція «Недоступна Доступність для осіб з інвалідністю або місто перепонів для маломобільних груп населення», яку організувала громадська організація «МАRТ» спільно з громадською організацією «Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «Інтеграція».

Цей захід відбувся з метою привернення уваги посадових осіб органів місцевого самоврядування і громадськості до питання безбар’єрності у місті та після проведеного ГО «МАRТ» моніторингу доступності осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення до об’єктів медичної і соціальної сфери та вулично-дорожньої мережі на території м. Чернігова.

Руслана Бурова, виконавчий директор ГО «МАRТ», зазначила: «Поріг, який більшість переступає з легкістю, для 23,4 тисяч чернігівців – складне випробування. І якщо в Європі філософію універсального дизайну почали запроваджувати ще на початку двадцятого століття, то в Україні для незрячих і людей, які користуються візком, досі залишаються закритими більшість громадських місць, що унеможливлює, або ж ускладнює, доступ до соціальних і медичних послуг, а також широку участь в громадському та культурному житті.

Для забезпечення такої широкої участі необхідно виявити і подолати соціальні, правові, економічні, політичні та екологічні бар’єри для повної реалізації прав всіх людей з інвалідністю».

Дмитро Науменко, юрист  ГО «МАRТ», повідомив: «З метою запровадження перевірки об’єктів фізичного оточення міста на предмет їх доступності для осіб з інвалідністю на території міста головою Чернігівської міської ради прийнято розпорядження від 16.02.2017 року № 47-р «Про створення робочої групи з перевірки об’єктів фізичного оточення», але положення з повноваженнями, правами, зобов’язаннями та порядком роботи цього органу до сьогодні не визначені. У зв’язку із цим зазначена Робоча група провела лише одне засідання у 2017 році.

 У зв’язку із бездіяльністю Робочої групи  та суспільним інтересом до питання доступності осіб з інвалідністю і маломобільних груп населення до об’єктів інфраструктури м. Чернігова,  нами  було здійснено запит до Чернігівської міської ради про надання затвердженого переліку об’єктів фізичного оточення на предмет перевірки їх доступності для осіб з інвалідністю та графіку їх обстеження, а також порушено питання про негайне скликання засідання Робочої групи. На що надійшла відповідь про відсутність такого переліку та планування проведення чергового засідання Робочої групи у вересні – першій половині жовтня поточного року. Це було ще однією з причин здійснити перевірку ряду об’єктів соціальної інфраструктури самостійно».

Дмитро Шумар, юрист ГО «МАRТ», доповів про результати моніторингу: «Об’єктами дослідження були місця першочергового значення для містян: заклади медичної і соціальної сфери та дорожньо-вулична мережа м. Чернігова, переважна кількість яких виявилися недоступними для маломобільних груп населення взагалі або доступними лише умовно. Умовна доступність може бути ще нижчою, якщо зважити на детальне дослідження відповідності державним будівельним нормам при облаштуванні місць паркування автомобілів, з’їздів, проїздів до будівель, співвідношення ширини проходів та дверей ширині інвалідного візка, обладнання у приміщеннях туалетів до потреб осіб з інвалідністю, технічних характеристик виконаних пандусів тощо.

При проведенні робіт з реконструкції вулично-дорожньої мережі не вживаються заходи щодо створення умов для зручного та безперешкодного переміщення людей на інвалідних візках та маломобільних груп населення».

Після представлення доповіді юристом щодо проведених досліджень Дмитро Соболєв, голова ГО «Інтеграція», розповів про практичну «доступність», з якою стикаються особи з  інвалідністю на візках у м. Чернігові та наголосив: «Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» органи державної влади і управління, підприємства, установи і організації зобов'язуються створювати умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до громадських будівель, транспорту, вільного пересування в населених пунктах тощо.

Закон однозначно вимагає забезпечення умов доступності при проектуванні, будівництві і реконструкції об’єктів інфраструктури. Зазначена діяльність повинна здійснюватися з урахуванням думки громадських організацій осіб з інвалідністю».

Усі учасники прес-конференції висловилися про необхідність:
- створення при Чернігівській міській раді постійного  Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на постійній основі;
- про затвердження відповідного Положення про комітет у відповідності до Типового положення про комітети забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, затвердженого спільним Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України та Міністерства праці та соціальної політики України від 08.09.2006 р. N 300/339;
- про необхідність детального дослідження кожного об’єкта медичної і соціальної сфери та інших закладів і установ м. Чернігова загального користування;
- про покладання зобов’язань на відповідні структурні підрозділи Чернігівської міської ради згідно Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»

За результатами моніторингу, юристами ГО «MART» було виконано аналіз забезпечення безперешкодного доступу людей з інвалідністю і маломобільних груп населення до об’єктів медичної і соціальної сфери та вулично-дорожньої мережі на території м. Чернігова та у фотозвітах надані критичні зауваження щодо доступності до зазначеної групи об’єктів.

Надалі, організації «MART» та «Інтеграція» будуть продовжувати свою діяльність у напрямку покращення доступності до соціальної інфраструктури і чекають відповідної реакції на представлену інформацію під час заходу від органів місцевої влади. Адже будучи громадянами, люди з інвалідністю, мають такі самі права на вільне пересування, проживання, отримання інформації, доступ до органів влади та участь в управлінні державою та її розбудові.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини