Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 10:42:18

Проект "Повноцінне життя!" підбиває підсумки

31.10.2017   14:26Агенцiя

«Живи! Радій! Люби!» - під таким гаслом на базі обласної благодійної організації «Аратта» в Чернігові з жовтня 2016-го працює Центр реабілітаційних послуг для молоді з особливими потребами.

Його діяльність стала можливою завдяки проекту «Повноцінне життя!», що реалізується за підтримки Європейського Союз у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Спілкою Робітничих Самаритян-Грузія.

Мета цього проекту - покращити життя людей з особливим потребами, створити умови для реалізації їхніх прав, підвищити рівень поінформованості суспільства про потреби людей з інвалідністю, активніше залучати таких людей до життя громади. В Чернігові був створений Центр реабілітаційних послуг, де молоді чернігівці з різноманітними вадами проходили соціальну адаптацію та реабілітацію, займалися фізкультурно-оздоровчими вправами, відвідували групи денного перебування, де працювали в творчих майстернях, відвідували заняття Театру Реабілітації «Дивосад», отримували харчування тощо.

Учасників проекту «Повноцінне життя» постійно супроводжували лікар-реабілітолог, психолог, соціальний працівник і соціальний робітник. Особливі чернігівці мали можливість долучитися до діяльності інтеграційного театру «Дивосад», побувати на Фестивалі Прекрасних Театрів в Польщі, відвідати 10-денний творчий наметовий табір на Блакитних озерах, взяти участь у групових психологічних тренінгах, квестах, активних іграх, пікніках на природі.

Про успіхи декого варто згадати окремо! Зокрема, спортсмен Сергій Шурута, що пересувається лише на візочку, здійснив агітаційний пробіг за маршрутом Чернігів-Сновськ. Євгенія Коніщева опанувала ази гри на гітарі, почала писати пісні, сьогодні у творчому доробку має вже понад 40 пісень, одну з яких учасники проекту називають гімном «Повноцінного життя». Ще троє молодих людей змогли сісти в позу лотоса, тобто суттєво покращили свій фізичний стан. Більшість з них планують продовжувати самостійні заняття, чим надзвичайно пишається лікар проекту Ярослав Дудіч.

- Загалом учасниками проекту «Повноцінне життя» стали 43 молодих людей і 13 дітей, - розповідає голова правління ЧОБО «Аратта» та автор проекту Вікторія Філатова. - Як відмічають їхні рідні, ці молоді люди стали набагато впевненішими, подолали звичну для себе ізоляцію в рамках квартири, знайшли нових друзів, у них з’явилися нові захоплення, бажання та цілі. Взаємини в їхніх родинах покращилися, тому що батьки також мали змогу відпочити, переключитися, знайти час для вирішення якихось побутових проблем або своїх улюблених справ.

Нагадаємо, що проект «Повноцінне життя!» в нашому обласному центрі закінчився, втім, Центр реабілітаційних послуг на базі «Аратти» працюватиме й надалі в дещо іншому форматі. Наразі ЧОБО «Аратта» шукає партнерів, запрошує до співпраці однодумців з цікавими ідеями, пропозиціями, аби ця діяльність не припинялася, аби якість життя людей з вадами покращувалася.

- У нас вже є вдалий досвід, зібралася команда, є комфортне приміщення, обладнана зала для занять фізичними вправами, є тренажери, є матеріали для творчих занять, у нас є підтримка – це наші батьки й волонтери, ми не складаємо руки, будемо писати й подавати нові проекти, адже вважаємо свою місію надзвичайно актуальною й важливою, - ділиться планами на майбутнє Вікторія Філатова.

Наразі Центр реабілітаційних послуг для особливих людей і дітей працюватиме по понеділках, середах і п’ятницях. Працівники «Аратти» й надалі готові надавати їм всебічну допомогу. Крім того, триватиме творча діяльність Театру Реабілітації «Дивосад» (керівник – Ірина Пісня): репетиції, виступи, прем’єри. Наразі «Дивосад» має дві групи: для дітей і для молоді. Хто зацікавився й готовий долучитися, звертайтеся за адресою в Чернігові: вул. Станіславського, буд.40. Телефони для довідок: (04622) 35024, cdma: +38 (0462) 93-76-94.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини