Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:12:01

Наставник є тією рятівною соломинкою, що може посприяти виходу із зачарованого кола

20.09.2017   10:35Агенцiя

Багато дітей-сиріт, які проживають в інтернатах, з різних причин не можуть бути всиновленими. У дітей старше п’яти років шанси знайти батьків різко знижуються. А бажаючих усиновити підлітка – одиниці. Це значно шкодить їх емоційному та душевному стану.

Як результат, діти не підготовлені до самостійного життя, тому, більшість з них після виходу з інтернату ведуть асоціальний спосіб життя.

Тому наставник є якраз тією рятівною соломинкою, що може посприяти виходу із зачарованого кола. Наставник може допомогти дитині виявити і розкрити свій потенціал, повірити в себе, захотіти змін і поступу. На мою думку на Чернігівщині дуже багато добрих та чуйних людей, які із задоволенням візьмуться бути наставником.

5 жовтня 2016 року Президент України Петро Порошенко підписав закон щодо запровадження наставництва. Відтепер українці зможуть на державному рівні допомагати вихованцям інтернатів адаптуватись до самостійного життя, не оформлюючи опікунства і не укладаючи інших правових відносин. Згідно закону, наставник укладає угоду з інтернатним закладом, а моніторить процес дотримання прав і свобод дитини служба у справах дітей.

НАСТАВНИЦТВО – це реальна, ефективна допомога дітям з інтернатних закладів у соціалізації та адаптації до самостійного життя.
Сьогодні майже 106 000 дітей знаходяться в українських інституціях. З них лише 8% мають статус для всиновлення або опікунства - влаштування в сім'ю. Всі інші вихованці – батьківські діти, які не можуть бути всиновлені або влаштовані до сім'ї.

Саме тому, наставництво актуальне для дітей, які потрапили в систему інтернатів, та не будуть виведені з неї довгий час. Їм життєво необхідна підтримка дорослого друга!
Виходячи з інтернату, підлітки часто падають на дно соціуму і стають для нього загрозою. У дорослому житті вихованці інтернатів схильні до ранніх статевих відносин/вагітності, вчинення злочинів, самогубства, алкоголізму та наркоманії. Їхні діти часто також потрапляють до інституційних закладів. Хто розірве це замкнене коло?

Після виходу з інтернатних установ:
- Кожна друга дитина скоює злочин;
- Кожен п'ятий - стає безхатченком;
- Кожен сьомий - здійснює спробу самогубства;
- Тільки 1% дітей-сиріт отримує вищу освіту.

Завдяки державі та спонсорам незахищені діти мають продукти, одяг і дах над головою. Але у них немає того, що не купиш за гроші – близької людини, яка могла б навчити елементарним навичкам життя. Приготувати їжу, заощадити кошти, оформити документи, влаштуватися на роботу - це очевидні речі для нас і невідомі для дітей. Концерти, цукерки чи зошити не замінять дитині індивідуальної людської підтримки. Місток до реального світу - ось що їй потрібно.

Упродовж 7 років 1358 людей в Україні стали наставниками і значимими друзями для дітей з інтернатів. Наставники допомагають дітям відчути себе особистістю, визначити інтереси та здібності, визначитися з професією, вибудовують моральні цінності, вчать робити вибір, вирішувати повсякденні проблеми та спілкуватися з людьми. Завдяки наставнику дитина отримує шанс на нову, щасливу долю.

Кожен наставник обов'язково проходить навчання і підписує Договір про наставництво, тому наставництво – це впорядковане професійне волонтерство.

Відтепер це – офіційна форма допомоги дітям в інтернатах, яка розгортає діяльність у регіонах, щоб досягти головної мети - подарувати кожній самотній українській дитині наставника.

За даними організації «Віg brothers big sisters» (USA) вихованці, які регулярно зустрічаються зі своїми Наставниками:
На 46% менше схильні до вживання наркотиків;
На 27% менше схильні до зловживання алкоголем;
На 55% більше здатні вступити до університету;
На 78% більше схильні регулярно брати участь у волонтерській діяльності;
На 90% більше зацікавлені в тому, щоб стати наставниками;
На 130% більше готові займати лідерські позиції та керівні посади.

Доля майже 106 000 українських дітей у наших руках. Долучайтесь до національної програми наставництва!

За додатковою інформацією звертайтесь до працівників обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді:
м.Чернігів, вулиця Шевченка, 21.
тел.: (0462)77-89-84
e-mail: oblsocsluzhba@ukr.net  


Чернігівський обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини