Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 17:25:09

Прийомна сім’я чи ДБСТ: можливість для дитини жити в родині

08.09.2017   11:21Агенцiя

Погляд дитини-сироти неможливо сплутати з іншим. Він особливий — дитини, якій не вистачає турботи і любові, яку позбавили щасливого дитинства найближчі їй люди. Або жорстокі життєві обставини.

Звичайно ж, вихованці дитячих інтернатних закладів мріють, що колись до них завітають дорослі і скажуть: «Збирайся, дитинко, поїдемо додому. Ми — твої батьки».

І таких прикладів на Чернігівщині чимало. Так, на сьогодні діють 215 прийомних сімей, в яких знайшли своє дитяче щастя 330 вихованців, та 25 дитячих будинків сімейного типу, де виховується 151 дитина.

Прийомну сім’ю може створити як окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, так і сім’я. Вони можуть взяти на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У дитячому ж будинку сімейного типу спільно проживають з батьками-вихователями та виховуються не менш як 5 дітей цієї категорії. Найбільше ж може бути на вихованні — 10 дітей.

Порядки створення прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу і влаштування в них дітей регулюються відповідними постановами Кабінету Міністрів України.

Держава передбачила фінансову підтримку цих альтернативних форм сімейного виховання. Грошове забезпечення призначається кожному з батьків-вихователів й одному з прийомних батьків. Фінансування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу здійснюється за рахунок державного бюджету.

Отримують державну соціальну допомогу й діти — два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. За вихованцями також зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія, інші види державної допомоги. Ці кошти переходять у розпорядження батьків-вихователів та прийомних батьків і витрачаються на утримання дітей.

Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, в обов’язковому порядку мають пройти навчання, організоване обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. До проведення спеціальних навчальних програм залучаються спеціалісти з психології, педагогіки, медицини тощо. Якщо ж хоча б один з батьків не пройшов курс підготовки потенційних кандидатів у прийомні батьки чи батьки-вихователі — родина не отримає рекомедацію на створення прийомної сім’ї чи ДБСТ.

Обласним центром СССДМ з початку року за Програмою підготовки кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники проведено навчання 5 осіб та 4 сімей, які бажають стати прийомними батьками, а також підготовлено 13 потенційних опікунів/піклувальників. Також організовано тренінгові курси для сімей, які вже функціонують чотири, шість чи вісім років — це також обов’язкова вимога.

До речі, прийомні сім’ї та ДБСТ не залишаються наодинці зі своїми проблемами. Всі вони перебувають під соціальним супроводом соціальних працівників, взаємодіють із службами у справах дітей. Для них передбачено комплекс послуг: і юридичних, і психолого-педагогічних, і соціально-медичних.

Зі свого боку, соцпрацівники здійснюють супервізії альтернативних сімей, контролюють, як дбають прийомні батьки та батьки-вихователі про здоров’я дітей, чи забезпечують їх усім необхідним для всебічного розвитку.

Важливо, що прийомні діти мають право підтримувати особисті контакти з родичами, якщо це не суперечить їх інтересам і не заборонено рішенням суду. Форми такого спілкування визначають органи опіки та піклування за погодженням з прийомними батьками.


Шановні громадяни!

Наразі в області 172 дитини-сироти та позбавлені батьківського піклування з числа вихованців інтернатних установ та центрів соціально-психологічної реабілітації дітей потребують першочергового влаштування в сім’ю. 41 дитина з них має інвалідність.

Якщо вам не байдужа доля цих дітей і ви готові подарувати їм щасливе дитинство — створюйте прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу!

Вам у цьому допоможуть центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і служби у справах дітей.

Звертайтеся до цих установ за місцем проживання, а також на обласному рівні:
Чернігівський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: м. Чернігів, вул. Шевченка, 21, контактний телефон:(0462) 77-89-84.
Служба у справах дітей Чернігівської ОДА: м. Чернігів, просп. Миру, 19, контактний телефон: (0462) 65-17-64.

Також можна телефонувати на «гарячу лінію»: 0 800 500 225.


За інформацією Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини