Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 20:00:13

Якість води на Чернігівщині в полі зору Громадської ради при облдержадміністрації

07.07.2017   09:34Агенцiя

Обговорити питання доступу жителів Чернігівської області до якісної питної води зібралися за «круглим столом» 5 липня члени двох комітетів Громадської ради при облдержадміністрації – з реалізації Програми «Зелене намисто Чернігівщини» та з питань санепідеміологічного благополуччя і життєдіяльності людини.

Також участь у заході взяли представники Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Головного управління Держпродспоживслужби в області, Чернігівводоканалу, обласного лабораторного центру.

Представила аналіз ситуації з річкою Остер та питною водою в Ніжинському районі керівник громадської організації «Мама-86-Ніжин» Валентина Щокіна. Вона зазначила, що 16% ніжинців і 93% мешканців району користуються послугами децентралізованого водопостачання – в основному колодязями. Проте дослідження показують – 70% колодязної води забруднено нітратами. Гостро стоїть і питання доступу ніжинців до послуг каналізації, адже 53% його не мають.

Ще одна проблема Ніжинського району – забруднення Остра. До речі, річка набула статусу каналу меліоративної системи. А екологічний стан зазначеного водного об’єкту в значній мірі впливає на якість і безпеку води в регіоні.

Під час засідання обговорили і ситуацію з питною водою в Жавинці Чернігівського району. Керівник Чернігівської філії Громадської спілки «Захист громадського здоров’я» Олег Бережинський повідомив, що поблизу зазначеного села діють об’єкти, що становлять підвищену екологічну небезпеку, і вже багато років люди не можуть користуватися колодязною водою через її забруднення. Тож місцеві жителі хочуть, щоб їхньому населеному пункту надали статусу забрудненої території та наполягають на проведенні екологічної експертизи підприємств, що розташовані поблизу Жавинки.

Головний інженер КП «Чернігівводоканал» Юрій Федорченко розказав, що дійсно існує проблема зі зношеністю очисних споруд, колекторів. Проте наразі проводяться підготовчі роботи з побудови нових очисних споруд.

Після обговорення члени «круглого столу» зробили висновок, що питання потребує подальшого вивчення, адже в багатьох населених пунктах районів Чернігівської області якість води з водогонів є на недостатньому рівні. Серед пунктів резолюції заходу – необхідність внесення коректив в існуючі районні програми «Питна вода на 2016—2020 роки» стосовно проведення моніторингу стану мереж водопостачання та посилення контролю за дотриманням норм щодо промивки та дезінфекції мереж водопостачання, дотримання норм санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів.

Учасники засідання наголосили, що забезпечення громадян якісною питною водою можливе тільки за умови спільних дій обласної влади, органів виконавчої влади та громадськості.

Також члени комітетів Громадської ради при ОДА вважають доцільним створення Координаційної ради з питань біобезпеки та біозахисту при облдержадміністрації.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини