Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:39:34

Представники ВПО "Юридична сотня" зазначають про дискримінацію родин померлих захисників України

16.05.2017   13:13Агенцiя

Згідно чинного законодавства родини загиблих мають право на одноразову грошову допомогу у розмірі 1 200000 гривень.

Однак законодавством також встановлені певні обмеження. Так, скажімо, якщо учасник бойових дій помирає після звільнення зі служби внаслідок поранення або захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків служби і вже не має статусу військовослужбовця, його родина не отримує нічого: ні статусу, ні грошей. (п. 1 ч. 2 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх родин»).

Навіть при наявності документу, що пов’язує набуття захворювання чи травми, які призвели до смерті із захистом Батьківщини, члени сім’ї померлого не можуть отримати одноразову грошову допомогу.

Аби виправити несправедливість та урівняти у правах сім’ї полеглих героїв, незалежно від статусу, в якому помер захисник, ГО “Юридична Сотня” розробила проект закону №6268 від 31.03.17.

Пізніше був зареєстрований альтернативний законопроект 6268-1. Відмінність №6268-1 від №6268 в тому, що №6268-1 пропонує надати право на виплату, в разі, якщо смерть настала протягом одного року після звільнення зі служби.

14.04.17 з’явився ще один альтернативний законопроект №626-2, що пропонує надавати виплату в разі настання смерті протягом 18 місяців.

Чим швидше будь-який із законопроектів буде прийнято, тим скоріше сім’ї учасників АТО зможуть отримати допомогу від держави.

Поки що суд залишається єдиним способом, в який можна домогтися підтримки від держави. Так, одним із судових рішень, що зобов’язує Міністерство оборони виплатити сім’ї померлого після звільнення зі служби через захворювання учасника АТО одноразову грошову допомогу є ухвала суду апеляційної інстанції у справі №804/437/16  від 26.10.2016 року.
 
15 травня за ініціативою представника ВПО «Юридична сотня» у Чернігівській області у приміщенні Чернігівської обласної  державної адміністрації відбулась робоча зустріч представників громадських організацій, які працюють в інтересах учасників бойових дій та членів родин загиблих, а також представників державних структур щодо обговорення необхідності прийняття змін до законодавчих актів.    

За результатами роботи підписано звернення від громадських організацій до Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони з проханням розглянути законопроекти №6268, №6268-1, №6268-2 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців» на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони 17 травня 2017 року та рекомендувати їх до включення у розклад засідань Верховної Ради України на 23-26 травня 2017 року.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини