Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:40:20

У Чернігові досліджуватимуть геноцид ромів часів Другої світової. ВІДЕО

09.05.2017   09:17Агенцiя

Масове знищення ромів на території окупованої нацистами Чернігівщини стане предметом дослідницького проекту, розпочатого громадською організацією “Платформа для змін “Ре:Дизайн”.

Дослідження покликане з’ясувати історичну правду про події геноциду. Його результати ляжуть в основу документального фільму та інформаційної інтернет-платформи, яка міститиме у відкритому доступі задокументовані свідчення очевидців масових вбивств і нащадків убитих ромів, а також документи архівів колишніх репресивних органів.

До роботи залучені професійні дослідники, зокрема, кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. Грушевського НАН України Наталія Зіневич та кандидатка історичних наук Анастасія Гапієнко, а також студенти Інституту історії, етнології та правознавства імені Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету, кінематографісти, співробітники архівів та представники ромської громади. Режисером документального фільму стане Роман Блажан. Один із фрагментів стрічки оприлюднений і доступний в на відеохостингу в «Youtube»

На відміну від Західної Європи, де геноцид ромів і євреїв увійшов у колективну історичну пам’ять у вигляді свідчень про концтабори з їхніми газовими камерами та крематоріями, на території СРСР вбивства відбувалися, в основному, через розстріли. 2-3 серпня 1942 року в Чернігові відбулися чи не найбільш масові розстріли ромів. Одне із таких місць у Подусівському Яру позначене пам'ятним знаком, а також - символічним каменем в композиції меморіалу біля Бундестагу в Берліні. Відомо також про страти ромів у Бахмачі та Борзні.  Дослідники припускають, що реальна кількість жертв у Чернігівській області перевищує озвучувану досі цифру у 3-5 тисяч.

Крім виробництва науково-популярного історичного контенту, команда проекту ставить за мету розробку методології ведення подібних досліджень на теренах України.

Цього року українська та міжнародна ромська спільнота відзначатиме 75-ті роковини масових розстрілів ромів у Чернігові. В Україні документування пам'яті жертв розпочалася лише з кінця 1990-х років.

Задля вшанування пам’яті 16 травня в Національному музеї історії України у Другій світовій війні у Києві відбудеться інтерактивна дискусія за участі науковців, представників ромської спільноти та громадянського суспільства.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини