Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 13 грудня, 13:16:31

Вітамін D зменшує ризик захворювання на грип та застуду

27.04.2017   16:28Агенцiя

Вітамін D може знизити ризик захворювання на грип, застуду та, навіть, пневмонію. Про це свідчать результати досліджень вчених Університету королеви Марії.

Вони ще раз проаналізували та об’єднали дані 25-ти попередньо проведених клінічних досліджень, в яких взяли участь близько 11 тисяч пацієнтів із 14 країн світу. Їм вдалося спростувати результати досліджень, в яких стверджувалося, що вітамін D не впливає на рівень застудних захворювань, бо їхні автори давали піддослідним велику одноразову дозу вітаміну замість призначення необхідного регулярного курсу, пише Енциклопедія вітаміну D.

Учені стверджують, що найкращі результати у запобіганні респіраторних захворювань завдяки штучному збільшенню вживання вітаміну D було продемонстровано серед тих, у кого спостерігався низький його рівень в організмі. Це, переважно, ті люди, які мало перебувають на сонці, прикривають своє тіло, щоб вберегтися від сонця чи з релігійних міркувань, або мають темну шкіру, яка поглинає менше сонячного світла.

Отримати додаткові дози вітаміну D з їжі дуже важко, адже він міститься здебільшого лише у жирній рибі, і, щоб отримати достатню дозу вітаміну, такої риби потрібно з’їсти надзвичайно велику кількість.

Наприклад, щоб отримати денну норму вітаміну D, треба з’їсти або випити: 3 літри рослинної олії, 133 літри коров’ячого молока, 1,6 кг жовтків курячих яєць, кілограм свинячої печінки, 1,1 кг вершкового масла або майже 500 грамів тріски.

Для того, щоб отримати денну норму вітаміну D від сонця, необхідна так звана еритемна доза, яка формується лише під час перебування під прямими сонячними променями до почервоніння шкіри. При цьому неабияке значення має період року. Для України це час з травня по вересень. З жовтня по квітень вітамін D у шкірі українців взагалі не синтезується, що пов’язано з географічним розташуванням країни.

До того ж застосування сонцезахисного крему, навіть SPF-8, практично повністю блокує синтез вітаміну D у шкірі.

Утім, повернемося до результатів дослідження команди Університету королеви Марії, які довели, що вживання регулярних додаткових доз вітаміну D удвічі знизило частоту виникнення респіраторних захворювань у пацієнтів, які мали найнижчий природний рівень його у крові: менше, ніж 7,2 нг/мл. Проте ризик виникнення таких інфекційних захворювань знизився на 10% і серед тих, у кого природний рівень вітаміну D був вищий.

До слова, слід також згадати досвід вчених з Японії, які протягом 2-х місяців, напередодні епідемії грипу А, щодня давали школярам вітамін D у дозуванні 1 200 міжнародних одиниць (МО), що знизило частоту захворювання на грип на 42%

Останні новини Чернігівщини

 На Чернігівщині зареєстрували індустріальний парк «Носівські господарства»

На Чернігівщині зареєстрували індустріальний парк «Носівські господарства» 10:13

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку «НОСІВСЬКІ ГОСПОДАРСТВА» до Реєстру індустріальних (промислових) парків. Парк створено строком на 30 років на території міста Носівка Ніжинського району. Ініціатором виступає Носівська міська рада.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:11

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 1 пожежу. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

12 грудня: цей день в Україні і світі

12 грудня: цей день в Україні і світі 10:05

День 1388 Російська агресія - Day 1388 Russian aggression

 На Чернігівщині видалено понад 20 тонн безхазяйних пестицидів

На Чернігівщині видалено понад 20 тонн безхазяйних пестицидів 11:43

У листопаді на території області проведено комплекс робіт з видалення безхазяйних та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). За результатами заходів утилізовано понад 20 тонн отруйних речовин.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини