Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:17:12

ГУ ДФС у Чернігівській області: про особливості деклараційної кампаніїГУ ДФС у Чернігівській області: про особливості деклараційної кампанії

17.03.2017   11:27Агенцiя

Днями у Головному управлінні ДФС у Чернігівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2016 року». На запитання відповідала начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Світлана Миколаївна Волкова.

Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання, з якими платники податків зверталися на «гарячу лінію».

Питання: Які граничні терміни подання декларацій про майновий стан і доходи?
Відповідь: Для громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03.05.2017.
Для підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування)  – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Отже останній день подання декларації за 2016 рік – 09.02.2017.

Питання: При отриманні яких доходів виникає обов’язок щодо подання декларації?
Відповідь: При отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого ступеня споріднення тощо; при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, операції з інвестиційними активами; при отриманні іноземних доходів та в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Питання: За яких обставин обов'язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним?
Відповідь: Обов'язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:
від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ;
у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.
Питання: Який термін подання податкової декларації для отримання податкової знижки у 2017 році?
Відповідь: Платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2016 року, можуть подати податкову декларацію – по 31 грудня включно 2017 року.


Питання: Які витрати включаються до податкової знижки?
Відповідь: До податкової знижки дозволяються включати такі витрати:
- сума коштів, сплачених на користь закладів освіти  для компенсації  вартості навчання платника або члена  його сім’ї першого ступеня споріднення, який  не  отримує заробітної плати;
- сума коштів, переданих платником у вигляді пожертвувань  неприбутковим організаціям;
- сума  витрат на сплату  страхових платежів;
- сума витрат  на оплату   допоміжних  репродуктивних   технологій;
- сума   витрат  пов’язаних  з усиновленням  дитини;
- сума витрат пов’язаних  з переобладнанням  транспортних  засобів;
- сума витрат на сплату видатків на  будівництво (придбання ) доступного житла та  процентів,  сплачених за користування  іпотечним  житловим  кредитом.
У разі якщо платник  до кінця  2017 року не скористається   правом на нарахування податкової знижки  таке право на наступні  роки не переноситься.
 

Питання: Які терміни сплати податкового зобов’язання? За якою формою потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи?
Відповідь: Cума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянами самостійно до 01 серпня 2017 року. Граничний термін сплати- 31.07.2017 року.
З 1 січня 2017 року декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 15.09.2016 №821.
У новій формі зменшено кількість додатків з чотирьох до двох та змінено порядок розрахунку податкових зобов’язань із доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від впровадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).


Відділ організації роботи ГУ ДФС у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини