Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 13:53:30

Чернігівська митниця ДФС передає історичні цінності до музеїв та бібліотек

16.03.2017   08:08Агенцiя

Вперше цього року Чернігівська митниця ДФС передає до музейних і бібліотечних закладів історичні та культурні цінності вилучені на кордоні при спробах їх незаконного переміщення.

Усі порушення були виявлені протягом минулого року. Складені митниками протоколи були розглянуті судами, які й прийняли рішення про конфіскацію в дохід держави вилучених предметів старовини. Розподіл конфіскованих цінностей здійснила «Експертно-фондова рада з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави». 

Заступник начальника митниці - начальник управління боротьби з митними правопорушеннями Володимир Литвиненко зазначив, що до музейних закладів та бібліотеки будуть передані предмети, історична цінність та вартість яких встановлені експертами. Це монети, марки, книги, платівки, ордени та кишеньковий годинник.
 
Серед нових власників старожитностей три заповідники: Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» та Національний історико-культурний заповідник «Чигирин»; три музеї – Національний музей історії України, Національний музей Тараса Шевченка та Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського Ніжинської міської ради та Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка.

Одними з перших до митниці завітали представники Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» та Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка.
 
Головний зберігач заповідника Ірина Марченко отримала 5 золотих монет кінця ХІХ – початку ХХ століття та кишеньковий механічний годинник швейцарської фірми (початок ХХ століття).

Монети викарбувані із золота 900-ї проби у 1898 – 1901 роках. Порушення виявили митники з прикордонниками у пункті пропуску «Грем’яч» у травні минулого року. 37-річний мешканець Сумської області, який прямував з Києва до Москви приховав у нагрудній кишені верхнього одягу паперові згортки, у кожному з яких знаходилося по монеті номіналом «5 рублей» часів Царської Росії.
Громадянин пояснив митникам, що придбав монети в Україні по ціні 100 доларів США за кожну та вивозив з метою подальшого перепродажу. Експерти оцінили, що монети є історичними цінностями. Вартість їх складає від 4375 до 5000 гривень. Загальна сума оцінки становить 22 500 гривень.

Крім монет, до заповідника відправиться старовинний годинник, який оцінили у 375 гривень (з огляду на незадовільний стан, численні подряпини та забруднення). Не зважаючи на невисоку вартість оцінки, годинник фірми «J.CALAME ROBERT» має історичну цінність та може бути включений до державної частини Музейного фонду України. Годинник  вилучили у пункті пропуску «Нові Яриловичі» також при спробі незаконного вивезення з України.  
 
У минулому році Чернігівська митниця ДФС передала цінності, що були  конфісковані в дохід держави, на загальну суму близько 43,5 тисяч гривень.


Відділ організації роботи ГУ ДФС у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини