Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:03:14

Чернігівський онкодиспансер опрацьовує питання cвого перейменування

20.01.2017   08:08Агенцiя

Новий статус збільшить можливості надання онкохворим кваліфікованої медичної допомоги.

Наразі розглядається питання щодо перейменування комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний онкологічний диспансер» у комунальну установу «Чернігівський обласний клінічний онкологічний центр», що відповідає вимогам наказу МОЗ України. Про це сповістив головний лікар закладу Валерій Зуб.


Навіщо міняти

Реорганізація системи охорони здоров’я в Україні передбачає автономізацію закладів охорони здоров’я, а також поступовий перехід системи від «онкологічних диспансерів» до спеціалізованих «регіональних онкологічних центрів».

Диспансер (фр. dispensaire, походить від лат. dispenso «розподіляю») – спеціальний лікувально-профілактичний медичний заклад, що надає медичну допомогу певним групам населення та здійснює систематичний нагляд за станом їхнього здоров'я.

Основним завданням онкодиспансерів є прийом та надання кваліфікованої медичної допомоги (амбулаторної та стаціонарної) хворим на злоякісні новоутворення, з передпухлинною патологією та з підозрою на злоякісне новоутворення. Диспансери виконують функції та завдання вторинного рівня надання медичної допомоги.

Вторинна (спеціалізована) медична допомога надається в амбулаторних або стаціонарних умовах у плановому порядку або за невідкладних випадківі не включає високоспеціалізовані та високотехнологічні стаціонарні медичні послуги, що належать до третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

У той же час Чернігівський обласний онкологічний диспансер є високоспеціалізованою медичною установою третинного рівня надання медичної допомоги – має у своєму розпорядженні високотехнологічне обладнання, надає високоспеціалізовані послуги при складних медичних проблемах– при тому, що залишається диспансером.

Отже зміна назви «онкодиспансер» на «обласний клінічний онкологічний центр»обумовлена потребою приведення у відповідність назви до функцій та завдань, які виконуються закладом.

− На сьогодні, окрім диспансеризації та амбулаторно-поліклінічної медичної допомоги, у закладі надається високоспеціалізована лікувально-діагностична стаціонарна допомога пацієнтам, що мають злоякісні та доброякісні утворення, гематологічним хворим. Ми надаємо медичну допомогу пацієнтам як нашої області, так і з інших регіонів.

Отже, функції та завдання, які виконує онкодиспансер, за обсягом та змістом значно перевищують ті, що визначені нормативно-правовими актами для онкологічного диспансеру, – прокоментував головний лікар Валерій Зуб.


Потужні кроки

На даний час Чернігівський обласний онкодиспансер є провідним закладом регіону, в якому в повному обсязі здійснюється високоспеціалізоване комбіноване та  комплексне лікування хворих. Наявні матеріально-технічні, технологічні та кадрові ресурси закладу дозволяють застосовувати унікальні методики лікування та діагностики злоякісних та доброякісних новоутворень. А також здійснювати моніторинг онкоепідеміологічної ситуації в області та впроваджувати низку заходів щодо її подолання.

У відділеннях закладу проводяться наукові та клінічнідослідження, впроваджуються сучасні технології діагностики та лікування, проходятьнауково-практичні конференції, семінари тощо.

Один із потужних кроків – із листопаду 2016 року онкодиспансер є клінічною базою кафедри Національної медичної академії ім. П. Л. Шупика.
Найближчим часом у закладі передбачається проведення заходів щодо оптимізації ліжкового фонду, відкриття сучасних відділень (променевої терапії, превенції (від лат. рraeventio – «попереджаю») онкологічних захворювань, малоінвазивних методів діагностики та лікування, паліативної допомоги, молекулярної генетики, діяльністьяких також виходить за межі функцій «диспансеру» у загальноприйнятному розумінні.


Висновки

Як зазначив головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, у громади повинно бути розуміння, що вся ця низка змін в онкодиспансері – ніщо інше як можливість вийти медустанові на більш високий рівень надання онкологічної допомоги як в регіоні, так і в Україні, і тільки збільшить можливості пацієнта щодо вчасної діагностики та кваліфікованого лікування.


До уваги!

За даними 2016 року, онкологічна захворюваність у Чернігівській області становить 369,2 на 100 тисяч населення (по Україні – 360), що доводить належність регіону до числа областей із високим рівнем показника.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини