Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:40:15

Поліція Чернігівщини розшукує шахраїв, які обдурили довірливих громадян

05.12.2016   07:40Агенцiя

Протягом тижня на Чернігівщині аферисти скоїли одинадцять шахрайств, в результаті яких заволоділи коштами потерпілих. За всіма фактами правопорушень поліція відкрила кримінальні провадження та проводить слідчі дії.

Як і раніше, найчастіше спрацьовує схема «вашому сину (онуку) потрібна допомога». Половина скоєних цього тижня шахрайств здійснена саме в такий спосіб. Гра на батьківських почуттях спрацьовує дуже часто, тому схвильовані звісткою батьки втрачають здатність раціонально мислити й віддають за «порятунок» значні суми.

Наприклад, першого грудня 80-річна бабуся віддала шахраям «на порятунок онука», якому нібито потрібна термінова операція, 40 тисяч гривень. А наступного дня жінка передала невідомому для вирішення питання щодо «не притягнення сина до відповідальності» 2 тисячі доларів США. В обох випадках по гроші приходив чоловік років тридцяти, худорлявої статури, на зріст близько 180 см, одягнутий в темний спортивний костюм з капюшоном світлого кольору.

В інших трьох випадках жертви перераховували свої кошти через термінали на банківські картки або номери мобільних телефонів.

Другим за поширеністю є метод банківського шахрайства, коли зловмисники, представляючись працівниками фінустанови, будь-що намагаються довідатися у жертви реквізити її банківських карток, в подальшому знімаючи всі наявні там кошти. Четверо потерпілих таким чином втратили понад 35 тисяч гривень.

І лише два випадки були відмінні від інших. Так, 30 листопада близько 12:00 до поліції надійшла заява від 76-літньої чернігівки, в якій вона просить вжити заходів до невідомих зловмисників, котрі під виглядом надання акційного купону на придбання товарів в супермаркетах, заволоділи її грошовими коштами в сумі 4500 грн. та 100 євро.

За всіма вищезгаданими фактами шахрайств правоохоронцями відкриті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), що передбачає покарання аж до обмеження волі на строк до трьох років.

Крім цього, поліцейські ще раз нагадують основні правила запобігання шахрайствам:

1. Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

2. Ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка телефонує, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження того, хто потребує допомоги. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють і ваш номер набрали цілком випадково.

3. Уточніть в якому саме відділі поліції чи в якій лікарні знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть туди і перевірте інформацію.

4. Спробуйте якнайшвидше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

5. Убезпечити себе від «банківських» шахраїв можна, лише нікому не повідомляючи захисні реквізити своєї картки — пін-код, повний номер, перевірочну цифрову комбінацію тощо. Справжній банківський працівник цього ніколи й не питатиме, бо не має на те права, а тим паче — у телефонному режимі.

Якщо ж ви все-таки стали жертвою аферистів або відносно вас намагалися скоїти шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до поліції (телефон чергового «102»). Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини