Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:31:20

Громадська рада при ОДА: чи народиться істина в спорах?

29.09.2016   14:03Агенцiя

Чисельний склад Громадської ради при облдержадміністрації знову зменшився. Тепер вже до 101 особи. Та попри це кворуму для проведення засідання знову не було — на зустріч з’явилися лише 45 членів цього дорадчого органу. Тому, вже за прикрою традицією, було проведено збори.

На порядку денному стояло два питання: звіт про роботу Громадської ради та звернення до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо доцільності створення при головному Управлінні Держпродспоживслужби у Чернігівській області громадської ради.

Обговорення першого ж питання порядку денного викликало у Громадській раді жваву суперечку. Учасники зборів намагалися з’ясувати, чому її робота виявилася малоефективною і хто у цьому винен. Адже переважна більшість винесених на розгляд Громадської ради питань носила, у підсумку, чисто декларативний характер. Суттєво вплинув на це й низький рівень громадської активності самих членів ради, позаяк з 11 проведених зустрічей 7 були повноправними засіданнями, решта, через відсутність кворуму, відбувалась у форматі зборів чи ініціативних груп. При цьому активність громадських діячів помітно знизилась вже з другої половини минулого року.

— Той, хто хотів працювати на благо громади, той працював. Інше — справа совісті членів Громадської ради. Змусити когось займатися громадською діяльністю неможливо, — неодноразово наголошував під час зборів голова ГР Вадим Антошин.

Чимало претензій від членів Громадської ради пролунало й на адресу самого Вадима Антошина. Дорікали йому, передовсім, недостатньою опозиційністю у стосунках з владою, кулуарністю вирішення окремих питань, у тому числі й особистих.

Традиційно активними на зборах Громадської ради були Володимир Демиденко та Роман Лумінський (Антикорупційна громадська спілка «Совість»), Тамара Петрова (ВГО «Громадський контроль»), Олена Варнакова («Чернігівська профспілка підприємців»), Світлана Жимолостнова (Чернігівська профспілка підприємців «Єдність»). До обговорення питання долучилися також Сергій Балакша (обласна організація Всеукраїнської профспілки працівників сфери бухгалтерського обліку та аудиту), Станіслав Крот (Федерація плавання Чернігівської області), Іван Осадців (Екологічна асоціація «Зелений світ»). А Костянтин Ягодовський (обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури) навіть запропонував визнати роботу нинішньої Громадської ради при ОДА незадовільною, оскільки реально працювали в ній лиш окремі активісти. Чимало з учасників зборів погодилися з такою оцінкою.

— Ви у Громадській раді усі різні, у кожного свій шлях, своя громадянська позиція. Проте дістатися мети можна, лише досягнувши консенсусу, — зазначила заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, яка була присутньою на зборах. Вона закликала присутніх до порозуміння, оскільки тільки так можна створити громадянське суспільство і розширити його функції та можливості.

Каденція цієї Громадської ради підходить до завершення. Залишилось лише одне засідання, де мають висунути кандидатури до ініціативної групи з підготовки установчих зборів інститутів громадянського суспільства для формування нового складу Громадської ради при ОДА. Відповідно до законодавства, чисельність нової ради має бути значно меншою — лише 35 осіб, які обиратимуться шляхом рейтингового голосування. Тож є надія, що у наступній Громадській раді не буде «пасивних активістів» і працюватиме вона ефективніше.

Наприкінці зборів учасники заслухали інформацію члена комітету ГР з питань санітарно-епідеміологічного благополуччя, життєдіяльності та пест-контролю Олега Бережинського та підтримали ініціативу комітету звернутися до Держпродспоживслужби з пропозицією про створення при обласному управлінні цієї служби громадської ради.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини