Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:07:44

На Чернігівщині продовжується децентралізаційний марафон

17.08.2016   14:47Агенцiя

У червні в Україні стартував «Децентралізаційний марафон».

Цю всеукраїнську акцію ініціювала Асоціація міст України з метою активізації та стимулювання процесу об’єднання і формування спроможних громад. Лозунг марафону «1000 громад на старт».

У Чернігівськй області участь у марафоні взяли вже більше двох десятків майбутніх або створених територіальних громад. Одні з них чекають на вибори старост, інші – на позитивний висновок та документальне підтвердження, треті знаходяться в стані підготовки та пошуку союзників.

В рамках деценралізаційного марафону 16 серпня у селі Іванівка відбулася зустріч сільських голів Ладинки, Іванівки, Красного із представниками Офісу реформ у Чернігівській області при Асоціації міст України, влади, бізнесу. Метою такого зібрання було обговорення питань, пов’язаних із підготовкою документів для проведення процедури об’єднання.

За словами сільського голови Іванівки Олени Швидкої всім потенційним учасникам об’єднання були надіслані запрошення і тепер чекають відповідей та дій в цьому напрямку.

Представники сільрад в ході обговорення зазначили, що на підготовчому етапі багато часу та сил забирають підготовка документів та бюрократичні процедури і тому відбувається «затягування процесу». Присутні на зустрічі голови сільрад наголошували, що за свою посаду не тримаються і вони цілком підтримують ідею об’єднання. Але в цьому питанні їм потрібно переконати громаду села та депутатів сільрад.

Взагалі, навколо села Іванівка планують об’єднати і створити територіальну громаду з п’яти сільських рад Чернігівського району (Ладинка, Іванівка, Буда, Красне і Слобода). Цікаво, що до участі в спілкуванні не приєдналися представники сіл Красне та Слобода.

Представники Офісу реформ у Чернігівській області при Асоціації міст України наголосили на тому, що громадам найкраще проходити процедуру об’єднання восени. Це пов’язано з тим, що тоді після виборів старост ОТГ розпочинатиме новий фінансовий рік з бюджетом та у новому статусі. В іншому випадку формально громада є, а у фінансовому плані вона продовжує бути залежною.

На думку консультантів вже сьогодні громади мають думати про інвестиційні проекти, розвиток територій та налагодження/ремонт інфраструктури. Адже гроші, які виділяються новоствореним з державного фонду розвитку, вони мають здатність закінчуватися і через кілька років стане зрозумілим, хто створював проекти розвитку, а хто просто писав «бюджет проїдання».


Нагадаємо, що «Децентралізаційний марафон» – це широкомасштабна акція, яка охопила всі регіони України. З червня по грудень 2016 року в громадах відбудеться близько 1000 виїзних заходів, які організують регіональні відділення Асоціація міст України. В ході зустрічей регіональні консультанти АМУ  інформують про переваги децентралізації, роз’ясняють процеси та етапи об’єднання громад, консультують і допомагають готувати необхідні документи та проекти рішень. Важливим мотиваційним стимулом та чинником переконання у користі формування спроможних громад стане участь у марафоні керівників уже діючих об’єднаних територіальних громад та їх розповідь про життя після об’єднання. Акція проводиться в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), яку реалізує АМУ за підтримки USAID.


Стельмах Оксана

Стаття створена на основі досвіду та інформації, отриманої в рамках проекту "Інституційна підтримка – активізація місцевих змі в місії інформування про реформу децентралізації в Україні"

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини