Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:38:10

Останнім часом в Україні збільшилися випадки шахрайства і Чернігівська область не є виключенням

16.07.2016   10:21Агенцiя

Найпоширенішими шляхами обману людей, якими користуються шахраї є мережа «Інтернет», а саме різного роду сайти з оголошеннями за допомогою яких люди продають та покупають різні речі та майно.

Шахраї також користуються такими сайтами у своїх злочинних цілях, зазвичай вони намагаються обставити все так, щоб людина перша перерахувала гроші їм на банківську картку нібито перед оплата за те, щоб вони вислали товар, але в результаті товар не надходить, а людей, які перерахували передплату може бути багато на чому і заробляють шахраї.

Також, розповсюдженим видом шахрайства є маніпуляції з банківською карткою. Якщо злодіям стають відомі Ваші анкетні дані та номер картки, вони можуть цим скористатись, а саме людині на телефон дзвонять з невідомого номера та представляються працівником банку в якому людина, якій дзвонять, є клієнтом та під різними приводами намагаються дізнатись певні цифри які зазначені на картці, пароль від картки та більш детальні анкетні дані особи, скориставшись здобутою таким чином інформацією шахраї зможуть заволодіти Вашими коштами оминувши банківські засоби захисту.

Наразі поширений ще один вид шахрайства, який носить нібито рекламно-акційний характер. Людям розсилають за адресою проживання брошури в яких написано, що якщо вони придбають певний товар на певну суму, то у них буде шанс прийняти участь у розіграші великої суми грошей, але для цього вони повинні придбати товар та надіслати для підтвердження чеки. Таким чином люди покупають не потрібні їм речі по завищеним цінам, їм приходить відповідь, що необхідно ще купити, а потім ще і таке може продовжуватись досить довго, але на справді розіграшу грошей не має і такими діями шахраї лише спонукають покупати непотрібні речі по цінам вищім від ринкових. В подальшому людині можуть сказати, що вона перемогла, але це є обманом і грошей Вам ніхто не заплатить.

Водночас, залишається поширеним вид шахрайства коли з невідомих номерів на телефон дзвонять посеред ночі невідомі особи, представляються працівниками поліції та повідомляють, що нібито Ваш близький родич потрапив у халепу і щоб розпочинати кримінальне провадження відносно нього, Вам необхідно перерахувати гроші на певну банківську картку, при цьому Вам зазначать, що нікуди не треба про це сповіщати, але потім насправді виявляється, що з вашим родичем все гаразд, а Ви потрапили на обман шахраїв.

З огляду на вищевказані ситуації, Чернігівська місцева прокуратура закликає громадян бути пильними та уважними. Не надавати незнайомим особам свої особисті дані, перевіряти всю інформацію яку ви отримуєте від незнайомих осіб, всі проблеми з банківськими картками вирішувати безпосередньо у відділені банку, не вірити яскравим написам і неймовірним обіцянкам виграшу великої суми грошей та уважно читати такі оголошення, так як в останніх зазвичай маленьким шрифтом вказано, що це лише акція або реклама. Не забувайте приказки «безкоштовний сир лише в мишоловці» та «попереджений – значить озброєний» і пам’ятайте, що за Ваші кошти в першу чергу відповідальні Ви самі, якщо Ви не дасте ввести себе в оману – шахраї залишаться ні з чим.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини