Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 21:37:56

Дослідження води з р.Остер

13.07.2016   08:31

В зв'зку з погіршенням екологічного стану р. Остер фахівцями Ніжинського міжрайонного відділу та Носівського районного відділення лабораторних досліджень ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр ДСЕСУ» 30.06.2016 р. було проведено відбір та дослідження проб води з річки Остер в районі м. Ніжина та поблизу с. Мрин Носівського району.

За результатами досліджень якість води з р. Остер не відповідала вимогам СанПіНу 4630-88 «Санітарні правила і норми охорони поверхневих водойм від забруднення» за органолептичними та санітарно-хімічними показниками, зокрема такими як запах, каламутність, забарвленість, вміст зважених речовин, перевищення вмісту заліза майже в 5 разів, незначне перевищення вмісту аміаку (концентрація становила 2,15 мг/дм³ при нормативному значенні 2,0 мг/дм³).

Мікробіологічні показники були в нормі.

01.07.2016 року було працівниками Козелецького міжрайонного відділу лабораторних досліджень проведено відбір та дослідження води з р. Остер в контрольній точці моніторингу стану води поверхневих водойм - смт. Козелець, нижче автомобільного мосту в напрямку м.Остер.

За результатами проведених санітарно-гігієнічних досліджень вода не відповідала вимогам СанПіНу 4630-88 по вмісту зважених речовин.

За результатами мікробіологічних досліджень вода не відповідала вимогам СанПіНу 4630-88, протепатогенних (хвороботворних) мікроорганізмів, в т.ч. бактерій роду сальмонел,не виявлено.

04.07.2016 року було проведено відбір води р. Остер поблизу смт. Козелець.

За результатами досліджень вода не відповідала вимогам СанПіНу 4630-88 по органолептичних та санітарно-хімічних показниках: кольору, осаду, каламутності, кольоровості, по вмісту зважених речовин, вмісту розчиненого кисню, заліза.

За результатами мікробіологічних досліджень зразок води має значний ступінь бактеріального забруднення, зокрема індекс ЛКП 24000 КУО/дм3, що в 2,4 рази перевищує нормативну величину,патогенні мікроорганізми не виявлені.

Фахівцями Ніжинського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр ДСЕСУ» 11.07.2016р. було проведено відбір та дослідження проб води з річки Остер в 3-х моніторингових точках по м. Ніжину (перед містом, в місті - місце купання та відпочинку, на виході з міста).

За результатами проведених мікробіологічних досліджень вода відповідає вимогам СанПіНу 4630-88 «Санітарні правила і норми охорони поверхневих водойм від забруднення».

Санітарно-хімічні показники в нормі, за винятком вмісту заліза (перевищення в 4,3-4,5 рази).

За результатами досліджень проб питної води на відповідність ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», відібраної з приватних шахтних колодязів, розташованих поблизу Остер в селах Бірки та Пушкарі встановлено перевищення вмісту нітратів в 1,5-2,8 рази (с. Пушкарі), заліза в 1,4 рази (с. Пушкарі), незначне мікробне забруднення (с. Бірки, с. Пушкарі), кишкової палички не виявлено.

Враховуючи, що ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр ДСЕСУ» відповідно до компетенції раніше не проводив досліджень води з приватних колодязів вищевказаних населених пунктів, неможливо зробити висновок щодо можливого впливу забруднення у р. Остер на якість води у колодязях.

Але зазвичай такі результати свідчать про природний вміст вказаних хімічних речовин у питній воді колодязів та про людський фактор незначного мікробного забруднення.

Інформація про результати досліджень опублікована на сайті ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр ДСЕСУ», надано відповідні рекомендації:

- відпочиваючим не купатися в р. Остер;

- обмежити вживання сирої колодязної води у населених пунктах, територія яких прилягає до річки; вживати фасовану або кип'ячену воду;

- при відпочинку за межами населеного пункту мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

- не використовувати воду з ріки для миття рук, фруктів, овочів, ягід чи посуду.

Повідомлень про випадки захворювань, пов'язаних з водним фактором передачі, серед місцевих жителів та відпочиваючих з початку виникнення ситуації, не надходило.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.