Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:40:16

15 років тому в Чернігові з’явився Сіверський інститут регіональних досліджень. ВІДЕО

22.06.2016   07:18Агенцiя

Створений групою чернігівських науковців, нині він має у своєму складі двох докторів та дев’ять кандидатів наук. Це серйозний потенціал для вирішення головного завдання Сіверського інституту – сприянню реформування освіти і науки в Україні.

«Дитині» чернігівських науковців — Сіверському інституту регіональних досліджень за 15 років діяльності вдалося зробити чимало. Ця громадська організація видала 40 книжок, провела півсотні конференцій, реалізувала  низку  громадсько-політичних проектів.

Максим Стріха, заступник міністра освіти і науки України: «Здається невеличка, порівняно невеличка організація, але організація, яка за цей час зуміла здійснити ряд і наукових, і просвітницьких проектів, і проектів, які орієнтовані безпосередньо на потреби регіону. Це теж дуже важливо, бо ми дуже часто прикривалися слова «фундаментальні дослідження». Фундаментальні дослідження мають бути, але е мають бути дослідження світового рівня і такі у нас теж є. Але у нас мусить бути значно більше проектів, присвячених конкретних проблемам конкретного міста і конкретного регіону і от дуже важливо,  що така організація працює вже 15 років, працює саме для потреб цього регіону, який унікальний в українській палітрі».

Зокрема, інститут сприяв проведенню незалежних наукових досліджень в гуманітарних та політичних науках, розробці нових освітніх методик. За участю  вітчизняних та іноземних фахівців проводились семінари та лекції. Серед здобутків — створення картотеки та архіву Народної живої історії Сіверщини.

Сергій Лепявко, директор Сіверського інституту регіональних досліджень: «Мова в цих проектах йде про просвітницьку діяльність у сфері наближення до європейських стандартів. Тому, як нам здається, ми робимо свою роботу як  хотіли і ясно, що завжди залишається бажання кращого, але кращого ми бажаємо і собі, і всім нам, і всій нашій Україні».

Викладачі інституту наголошують, що в  реформуванні освіти важливе партнерство державних органів та організацій громадського суспільства — для забезпечення належного розвитку в першу чергу регіональної системи навчання. Йдеться про пошук нових демократичних відкритих моделей управління з орієнтацією не на те, що було вчора, а на те, чого вимагає завтра.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини