Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:48:43

Як попереджати та вирішувати дитячі проблеми

01.06.2016   10:05Агенцiя

Про соціальний захист дітей в області говорили 30 травня, під час прес-брифінгу в облдержадміністрації.

Окрім органів влади, питаннями забезпечення прав дітей опікуються ряд громадських організацій. Тож спікерами на сьогоднішньому брифінгу були начальник Служби у справах дітей ОДА Людмила Зеленько, а також керівники громадських організацій: Освітнього дому прав людини в Чернігові та «МАРТ» – Сергій Буров, міського громадського об’єднання інвалідів «Шанс» – Світлана Федорова, «Ініціатива «Активні громадяни» – Наталія Вознесенська.

Людмила Зеленько окреслила ряд основних питань, над якими працюють служби у справах дітей як на обласному рівні, так і на місцях.

Пріоритетом залишається профілактика соціального сирітства, а також розвиток сімейних форм виховання дітей, які внаслідок різних причин опинилися за межами сім’ї. За інформацією начальника обласної служби у справах дітей, із 2130 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають в області, на сьогодні вже 1923 дитини (а це понад 90%) виховуються у сімейних формах виховання. Діти або ж усиновлені, взяті під опіку чи піклування, або ж влаштовані до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. І служби не планують зупинятися на цьому. Їх завдання, щоб максимально кожна дитина могла виховуватися у сімейному оточенні.

Наразі кількість вихованців прийомних сімей та ДБСТ у 2,7 раза перевищила кількість дітей-сиріт, які залишаються в інтернатних закладах. Зокрема, за півтора останні роки на Чернігівщині створено 7 нових дитячих будинків сімейного типу та 24 прийомні сім’ї. Таким чином нові сім’ї знайшли 74 дитини. Усього ж в області 208 прийомних сімей та 24 ДБСТ, в яких виховуються 469 дітей.

Важливим для дітей-сиріт та осіб з їх числа залишається питання захисту майнових прав та забезпечення житлом. Тож Службою у справах дітей спільно з органами влади на місцях наразі опрацьовуються фінансові можливості придбання для них житла або ж проведення ремонтних робіт в уже існуючому для створення нормальних умов проживання.

Не залишаються поза увагою діти, які з різних причин опинилися у складних життєвих обставинах, зокрема зазнали жорстокого поводження чи насильства. Надають комплексну допомогу таким дітям три центри соціально-психологічної реабілітації дітей – у Чернігові, Ніжині та селі Хмільниця Чернігівського району. Їх вихованцями вже стали понад 2 тисячі дітей.

Під особливою увагою – захист прав та законних інтересів соціально незахищених категорій дітей, переміщених на територію області із зони АТО. На сьогодні їх понад триста.Зокрема, дев’ятьох дітей-сиріт із Донецької та Луганської областей взяли на виховання шість сімей опікунів та прийомна сім’я, двоє навчаються у професійно-технічних навчальних закладах.

Важливо, що допомога дітям надається у тісній співпраці з громадськими організаціями. Така скоординованість зусиль влади і громадськості дає можливість підтримувати дітей всебічно.

Так, на брифінгу своє бачення, чим і як можна допомогти неповнолітнім, які опиняються у біді, висловили керівники громадських організацій «МАРТ», «Шанс», «Ініціатива «Активні громадяни». Всі ці організації дієво захищають права дітей із різними проблемами – як фізичного, так і психологічного характеру. Ними проводиться конкретна індивідуальна робота з дітьми та їх батьками чи опікунами, а також ряд благодійних і просвітницьких акцій. Напрацьовано багаторічний досвід психологічної, юридичної та соціальної підтримки різних категорій дітей.

Тож напередодні Міжнародного дня захисту дітей вони говорили про необхідність оберігати дітей, сприяти їх соціалізації, допомагати їм реалізовуватися у житті.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини