Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:14:36

Відбувся круглий стіл "Реалії та перспективи пільг для чорнобильців"

26.05.2016   08:16Агенцiя

У заході взяли участь представники громадських організацій, що займаються даною проблематикою, представники місцевої влади та не байдужі, зацікавлені громадяни.

26 квітня 1986 року о 1-23-44 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.

Вже 30 років відлуння тієї страшної дати ми спостерігаємо у наслідках для мешканців України. Та згадуємо тих, хто поклав свої життя у боротьбі з ядерною смертю і тих, хто стали жертвами цієї катастрофи.

Зустріч розпочала директор Територіального центру соціального обслуговування населення Деснянського району в місті Чернігові ради, пані Світлана. І зазначила, що на обліку у центрі заходиться 22 особи, зі статусом чорнобильця, які забезпечені найнеобхіднішими соціально-побутовими послугами. Але разом з тим, охопити весь масив потреб та клієнтів досить не просто. Адже кожна особа яка пов’язана із чорнобильською аварією має складні захворювання.

Голова Чернігівської міської громадської організації Союз інвалідів Чорнобиля Олександр Анищенко нагадав, що у 1991 році в Чернігівській області налічувалося біля 564 тисяч чорнобильців, а станом на 1 квітня 2016 року їх залишилось 6382 особи, з них у місті Чернігові 3802 ліквідатори, а в області 2534 людини.

Обговорення проблем даного напрямку проходить ще з 1991 року, але законодавча база його вирішення сформована на хвилі тодішнього популізму дещо ускладнює її реалізацію.

Так зокрема і по сьогоднішній день залишаються не вирішеними питання пільг, що стосуються: виділення житла для Чорнобильців (382 ліквідатори стоїть у черзі на житло із 1124 осіб); медичного забезпечення ліквідаторів та осіб, що постраждали від аварії на ЧАЕС (у Центрі радіаційного захисту та оздоровлення населення виділяється на харчування 19,80 грн., а на ліки 32,50грн. на одного хворого); на сьогодні, через стільки років, додалась проблема безкоштовного перевезення у міському транспорті приватними перевізниками; не реалізованість законодавчої норми одноразових виплат ліквідаторам та компенсацій для сімей загинуваших від аварії на ЧАЕС; і самим загрозливим, що стосується пільг став зареєстрований закон під номером № 46/50, № 46,08, прийняття якого призведе до ліквідації всіх пільг для чорнобильців.

Заступник голови Національного фонду допомоги інвалідів Чорнобиля Романенко Віктор Феодосійович своїм виступом підтвердив озвучений перелік проблемних питань з якими сьогодні залишилися на одинці ліквідатори аварії на ЧАЕС та постраждалі від цієї катастрофи та наголосив на необхідності спільного вирішення озвучених проблем, закликаючи тим самим всіх активних та не байдужих об’єднуватися.
Запрошена до слова Ольховська Любов Іванівна, представник Членської благодійної організації «Любов і милосердя», додала до озвученого переліку проблем чорнобильців ще два питання: оздоровлення дітей та безкоштовні рецепти на ліки для чорнобильців.

Присутні на зустрічі представники громадських організацій запропонували, в рамках співпраці, всім чорнобильцям при необхідності і головне безкоштовно отримати оздоровчо-реабілітаційний інвентар.

По завершенню круглого столу було вирішено передати колективний лист-звернутися до Сергія Івановича Березенка з проханням очолити групу депутатів від Чернігівської області для того щоб на законодавчому рівні відстояти права чорнобильців Чернігівського регіону.

Подякувавши один одному гості та присутні висловили сподівання, що саме Сергій Іванович зможе об’єднати всіх заради вирішення озвучених проблем.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини