Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 14:35:07

Як попередити ВІЛ та туберкульоз, радилися медичні працівники, посадовці та представники громадськості

16.05.2016   13:19Агенцiя

Про попередження ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в області, зокрема надання інтегрованих послуг у сфері ВІЛ-інфекції та туберкульозу мешканцям Прилук, говорили 13 травня під час виїзного розширеного засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Крім постійних членів цієї ради, до участі у засіданні долучилися керівники Прилуцької міської ради, Варвинської, Прилуцької, Срібнянської, Талалаївської райдержадміністрацій, члени відповідних міської та районних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Засіданню передував моніторинговий візит обласних спеціалістів до медичних закладів Прилук, який відбувся 25 березня. Зважаючи на досить складну ситуацію в місті щодо ВІЛ та туберкульозу, фахівці детально вивчали медичну складову протидії цим хворобам, аналізували роботу Центру первинної медико-санітарної допомоги, Прилуцьких протитуберкульозного, наркологічного, шкірно-венерологічного диспансерів.

Тож безпосередньо перед засіданням ради заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова відвідала ці медичні установи. Також вона ознайомилася з роботою кабінету «Довіра» та рентгенологічного відділення Прилуцької центральної міської лікарні. Побувала і в Прилуцькій районній лікарні. Виступаючи перед учасниками засідання, Наталія Романова акцентувала увагу на важливості здійснення як лікувальних, так і профілактичних заходів. На її переконання, ефективно допомогти людям попередити хвороби можна лише об’єднавши зусилля всіх причетних – і медичних працівників, і вчителів, працівників соціальних установ, громадських та конфесійних організацій.

– Хвороби легше попередити, ніж лікувати. Від того, наскільки методично правильно буде організована профілактична робота, залежить результат, ціна якого – здоров’я і життя людини, – зазначила заступник голови – керівник апарату ОДА. Також вона наголосила на необхідності посилення співпраці задля отримання позитивних результатів роботи.

Начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш окреслив загальну ситуацію щодо ВІЛ та туберкульозу в області. Він зазначив, що внаслідок проведених організаційних, лікувально-профілактичних та протиепідемічних заходів у цілому епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу має ознаки стабілізації. Так, зокрема, в останні роки спостерігається стала тенденція до зниження захворювань на ВІЛ у віковій групі до 25-30 років. Це може свідчити про зміну поведінки молоді на менш ризиковану. Відмічається також стабілізація деяких провідних епідемічних показників з туберкульозу.

Як повідомив Петро Гармаш, серйозну загрозу становить поширення мультирезистентного (хіміостійкого) туберкульозу. Це зумовлено самовільним переривання лікування хворими. За даними Всеукраїнської організації охорони здоров’я, в Україні мультирезистентний туберкульоз мають 16% хворих, яким вперше встановили діагноз туберкульозу, та 44% хворих із рецидивом захворювання. На переконання керівника профільного Департаменту, успішності у боротьбі із цією хворобою, яка є не лише медичною, а й соціальною, може бути досягнуто у разі комплексного проведення профілактичних, протиепідемічних, а також соціальних і освітніх заходів.

До обговорення питань порядку денного засідання доєдналися керівники медичних установ, відповідних структурних підрозділів ОДА та Прилуцької міської ради, представники громадських організацій.

Засідання ради приурочили до Всесвітнього Дня пам’яті померлих від СНІДу, який відзначався 15 травня. Тож на тематичній прес-конференції, що пройшла в Прилуцькій міській раді, говорили про необхідність привернення уваги громадян до проблеми ВІЛ/СНІДу, комплексної профілактики цього захворювання. Наголошували на толерантному відношенні до людей із ВІЛ-статусом, їх соціальному захисті.

Під час візиту до Прилук Наталія Романова також ознайомилася з роботою Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, Прилуцького спеціалізованого будинку дитини «Надія», Центру творчості дітей та юнацтва. Побачила, як працює пересувна мобільна амбулаторія обласної громадської організації «Відродження нації».

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.