Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 05:46:07

В області поширені випадки виплати заробітної плати нижче законодавчо встановленого рівня підприємствами

12.05.2016   09:48Агенцiя

За даними Головного управління статистики у Чернігівській області у лютому 2016 року заробітна плата штатних працівників підприємств, установ та організацій області становила 3484 грн.

Традиційною для економіки області є галузева диференціація зарплат. Як і раніше, найбільшою була заробітна плата працівників сфери інформації та телекомунікацій, фінансової та страхової діяльності, промисловості.

Проте, як зазначила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Світлана Волкова, на даний час в області, поширені випадки виплати заробітної плати нижче законодавчо встановленого рівня підприємствами, що здійснюють діяльність у сфері: торгівлі (21,6%), сільському господарстві (10,8%), будівництві (5,8%), транспорті (4,8%), підприємств, які здійснюють операції з нерухомим майном (9,2%), діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування (8,4%).

Значний відсоток таких підприємств у м. Чернігові (24,6%), Чернігівському (20,4%), Н.-Сіверському (21,2%) та Носівському (18,8%) районах.

Йдеться про „тіньові” заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду. Це негативно впливає не лише на економіку країни, а й на самого працівника.

Адже, громадяни, які погоджуються отримувати зарплату в «конверті», не лише сприяють розвитку «тіньових схем», а й позбавляють себе соціальної захищеності - гідної пенсії в майбутньому, лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів тощо.

Такий працівник повністю беззахисний перед роботодавцем.

Домовленість про розмір заробітної плати жодним чином не зафіксовано, і роботодавець її виплачує доти, доки на те його воля.
Звернувшись по захист своїх прав, наприклад, до суду, профспілкових організацій, контролюючих органів, працівник не матиме практично жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.