Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:35:48

Перегортаємо сторінки Другої світової війни 1939-1945...

06.05.2016   08:37Агенцiя

5 травняу читальному залі Чернігівської обласної універсальної бібліотеки ім. В.Г. Короленка відбулась зустріч з ветераном Другої Світової війни Онищенком Іваном Омеляновичем.

На зустріч завітали студенти Чернігівського інституту ім. Героїв Крут МАУП, Чернігівського базового медичного коледжу, Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді.

На початку заходу ведуча запропонувала видати шану пам’яті тим, хто загинув на фронтах Другої Світової війнихвилиною мовчання.
 
Ветеран Другої Світової війни Іван Омелянович розповів, що у лютому 1944 року він воював сержантом на Другому українському фронті у 163-ій мотострілковій дивізії, пройшов дорогами Румунії,Угорщини. На півдні Чехословакії 17 грудня 1944 році отримав важке поранення у ногу, був направлений на лікування у шпиталь, де і зустрів довгоочікуванну Перемогу. Лихо й страждання, які пережив ветеран, незмірні. На фронті  гинули фронтові товариші,які пліч о пліч відстоювали рідну землю. Вони були різних національностей: українці, узбеки, росіяни, євреї, але разом товаришували, були одностайні,як пальці на однієй руці, і це наближало час перемоги.Після поранення Івана Омеляновича направляють служити у 42 Гвардійську дивізію  м. Ніжина. Протягом служби він брав участь у засіданнях військового трибуналу,де засуджували за військові злочини поліцаїв.Маючи досвід народного засідателя ветеран вирішив отримати юридичну освіту у Києвському Національному університеті ім. Т.Г. Шевченка і таким чином продовжити боротьбу зі злочином. Після закінчення освіти довгий час плідно працював в органах прокуратури.

Молодь щиро подякувала ветерану за цікаву розповідь, яка дуже змістовно відобразила події того часу.

Організатори заходу запропонували молоді переглянути виставки книжок під назвами: «Вічний вогонь нашої пам’яті», «Свідчення тих,хто вижив» та викладку літератури під назвою «Соціальний захист ветеранів, учасників бойових дій, дітей війни, військових».

Студенти зацікавились такими книжками: «Спалені села і селища Чернігівщинив 1941-1943 роках:злочин проти цивільного населення», «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» (В.Д.Ольшанський), «Спогади-заповіт ветеранів», «БабинЯр» (А.Кузнецов).
                                                                                                             
Наталія Утиро

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.