Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:13:41

Чернігіврибоохорона інформує. Коли і як нерестяться риби

18.04.2016   12:39Агенцiя

З 1 квітня розпочався нерестовий період - період розмноження риби.

Даний період особливий у житті риб. Він обумовлений наявністю у водоймі тих сприятливих умов, до яких пристосований даний вид риби.
      
Які ж з цих умов найважливіші?
Це насамперед температура води. У кожного виду є власні, найсприятливіші для розмноження межі температур. Якщо температура води виходить за ці межі, нересту може взагалі не бути або він відбудеться частково. Як ікринки так і молодь, що виводиться з них, дуже чутливі до тепла і холоду. Від різкої зміни температури можуть загинути ембріони, які розвиваються в ікрі, і молодь риб, що тільки  вийшла з неї. З цього можна зробити висновок, що в більшості риб існує свій нерестовий сезон, коли температура води найбільше сприяє їх розмноженню.
      
Більшість наших прісноводних риб розмножується з весни до початку літа. Рано на весні починають нереститись: щука, окунь, в’язь, білизна, пізніше – плітка, лящ, судак, у кінці весни і на початку літа – плоскирка, карась, короп, лин, сом, верховодка та інші види риб. А форель струмкова та налим нерестяться пізно восени та взимку.
      
Кожний вид риби збирається на нерест в особливі місця – нерестовища. Щука, плоскирка, лящ, короп, краснопірка, судак, в’язь, та інші риби нерестяться переважно в заплавах річок, на мілководдях, головень і білизна – на швидкій течії, налим на піщаному або каменистому ґрунті.
      
Тип нересту риби тісно пов'язаний з навколишнім середовищем і є властивістю, яка сприяє відтворенню виду. Порційний нерест має перевагу над одноразовим. У риб, які нерестяться порціями, з погіршенням  умов не вся ікра гине. Завдяки цьому зменшується концентрація молоді на місцях нересту, що сприяє кращому забезпеченню її кормовими організмами. Одночасно вона може уникати хижаків.
      
Разовий нерест характерний для щуки, плітки, окуня, в’язя, чехоні, білизни, синця, порційний – для сазана, плоскирки, карася, лина, краснопірки, які відкладають ікру за  2 – 3  прийоми. 

Від того як успішно пройде нерест, як люди будуть поводити себе на воді – залежить відтворення біорізноманіття і сталість популяції риб у наших водоймах.

Чернігіврибоохорона закликає рибалок дотримуватись режиму тиші на воді та вимог чинного рибоохоронного законодавства.
Просимо повідомляти про всі відомі факти правопорушень на телефони «гарячої лінії» Чернігіврибоохорони 0991121344 та (0462) 937557 (цілодобово) та e-mail: chernigivryboohorona@i.ua

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини