Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:22:48

На Чернігівщині триває реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги

25.03.2016   17:59Агенцiя

У 2016 році в Україні буде реформовано територіальні органи Міністерства юстиції.

На базі ліквідованих районних управлінь юстиції мають запрацювати бюро правової допомоги. Така реформа забезпечить доступ населення до правової допомоги та он-лайн послуг Міністерства юстиції. Ці та інші реформи Мінюсту обговорювали 24 березня під час прес-конференції в медіа-центрі «Моє місто».
Захід організовано громадською організацією Український освітній центр реформ у співпраці із Міністерством юстиції України в рамках інформаційної кампанії «Електронне урядування спрощує спілкування», яка здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Справедливе правосуддя».

З чернігівськими журналістами спілкувалися в.о. начальника Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області В’ячеслав Хардіков, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Протченко, керівник Центру правової інформації на базі обласної універсальної бібліотеки ім. В.Г. Короленка Вікторія Примак.

За словами В’ячеслава Хардікова, відповідно до плану реформування Мін’юсту буде ліквідовано майже 600 районних управлінь юстиції радянського зразка. Замість них передбачається створити Бюро правової допомоги. Загалом - понад 400 таких Бюро по всій Україні. Там наші громадяни зможуть отримати безкоштовні консультації фахівців, а також скористатися різноманітними електронними сервісами Міністерства юстиції України (приміром, отримати витяги з державних реєстрів, подати заяву на реєстрацію шлюбу тощо).

Такі установи в нашому регіоні, як і по всій Україні, запрацюють вже з 1 липня 2016 року. Вони будуть утворені в кожному районі як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Їх утворення, зазначив в.о. начальника Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області, не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету. Ресурсне забезпечення здійснюватиметься за рахунок майна і коштів районних та міських управлінь юстиції, які вже ліквідовуються.

В таких бюро кожен зможе скористатись електронними сервісами та отримати безоплатну первинну правову допомогу – правову інформацію та консультації. Соціально незахищені громадяни одночасно матимуть доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги – складання процесуальних документів та представництва в суді.

Реформуванню органів юстиції сприяє і створення центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Вони покликані захищати права малозабезпечених громадян, інвалідів, переселенців, дітей-сиріт та інших вразливих категорій, повідомила журналістам директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко. Таким чином, реформа територіальних органів юстиції є логічним етапом децентралізації послуг Міністерства юстиції України з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості, - підсумовує Ірина Протченко.

Впровадження системи он-лайн послуг, як зазначалося, - важливий крок у реформуванні. Завдяки цьому жителі Чернігівщини вже зараз без зволікань через Інтернет можуть отримати довідки та витяги з реєстрів нерухомості, банкрутств підприємств та реєстрації бізнесу, можуть подати документи на зміну імені чи прізвища, заяву з наміром укласти чи розірвати шлюб, а також «замовити» свідоцтво про народження немовляти.

В’ячеслав Хардіков зауважив: Наша мета – створити найбільш сприятливі альтернативні способи обслуговування громадян. Сучасна молодь не хоче стояти в чергах, бути залежними від того чи іншого чиновника, наша система має відповідати цим запитам. Водночас ми розуміємо, що не всі готові обслуговуватися он-лайн, переважно це люди старшого віку, для них залишається і система особистих звернень. Кожен громадянин може обирати таку систему доступу до державних послуг, яка для нього найкраща.

Запит на таку інформацію в нашому суспільстві дуже великий, відзначила Вікторія Примак - керівник Центру правової інформації (ЦПІ), що діє на базі обласної універсальної бібліотеки ім. В.Г. Короленка. Саме тому у жовтні 2010 року був створений цей Центр. У відкритому доступі для читачів є 3,5 тис. документів правового характеру: нормативно-правові акти (кодекси, закони, постанови), наукові коментарі, розпорядження Чернігівської ОДА, довідкова, учбова література, 50 назв періодичних видань. Центр активно співпрацює з Головним територіальним управлінням юстиції в Чернігівській області, Юридичною клінікою Чернігівського технологічного університету, ГО МАРТ, Чернігівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. В ЦПІ діє Пункт доступу громадян до офіційної інформації органів державної влади, де користувачі можуть самостійно або за допомогою бібліотекаря отримати інформацію на сайтах Верховної Ради, Президента України та інших офіційних веб-сайтах.

Кожного 2-го та 4-го четверга місяця спеціалісти Головного територіального управління юстиції, Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та студенти-волонтери Юридичної клініки ЧДТУ, державний нотаріус надають юридичну допомогу всім зацікавленим громадянам. З 2014 року на базі ЦПІ почав діяти дистанційний консультативний пункт, де жителі віддалених районів отримують безкоштовну юридичну допомогу по Skype. Цією можливістю вже скористалися понад 1000 громадян.

Медіа-центр "Моє місто"

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини