Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:36:07

Чи легко створити ОСББ: досвід Чернігова

25.03.2016   07:34

Сучасне законодавство мотивує жителів багатоповерхових будинків визначитися, чи готові вони нарешті брати відповідальність на себе та керувати будинком самостійно.

Як механізм їм пропонується створювати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). При цьому, всім відомі ЖЕКи вже з першого липня цього року втратять свої функції. Якщо ж до цього часу не ухвалено рішення про створення ОСББ, органами міської влади на конкурсних засадах буде призначена компанія, яка управлятиме будинком,відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 р. № 417-VIII.

Чернігів поки що не є передовим містом зі створення та функціонування ОСББ. Наразі в місті створено тільки 34 об’єднання.Для прикладу, в сусідньому та схожому за розмірами місті Суми їх налічується145. Проте останнім часом жителі Чернігова активізувалися та почали більше цікавитися перевагами самоуправління.

Упродовж останніх місяців Громадянська мережа ОПОРА проводила консультативно-роз’яснювальну роботу з жителями будинків, у яких планують створювати ОСББ. Після однієї із зустрічей, яка відбулася 22 січня,мешканці будинку за адресою пр-т Перемоги, 151а вирішили, що для них об’єднання є кращим вибором.Як результат копіткої роботи, консультаційвід ОПОРИ та міської влади, – у місті стало на одне об’єднання більше.


Самоуправління: вибір чи необхідність

«Усі погодились піти шляхом обслуговування будинку власними силами шляхом створення ОСББ. Ми вирішили найняти на роботу співробітників, які нам необхідні, і самостійно вирішувати проблеми нашого будинку», – наголошує Андрій Дмитерко, голова новоствореного ОСББ «Світлий будинок 216».

Попередньо жоден із жителів не був знайомий зі змінами законодавства. Одним зі стимулів створення ОСББ стало отримання мешканцями будинку листів з повідомленням від приватного ЖЕКу про те, що він не буде їх обслуговувати вже з першого лютого. У випадку ігнорування або неприйняття рішень жителями будинку, його планувати просто відключити від усіх комунікацій: припинилося б постачання електроенергії, тепла та водопостачання, вивіз сміття, обслуговування під’їзду.

ОСББ «Світлий будинок 216» утворене на базі будинку з одним під’їздом, площею 4,5 тис. кв. м та з 61 квартирою. Як повідомляє голова об’єднання, будинок можна визнати збитковим, враховуючи ставку 1,48 на кв. м, що встановлена в місті. Саме томумешканці вирішили підняти тариф до 2,50 грн за кв. м, аби покрити всі розходи та сформувати резервні фонди на поточний та капітальний ремонт та термомодернізацію.

Найняли працівників, які потрібні для обслуговування будинку, та почали вирішуватинагальніпроблеми самостійно. Це люди, які попередньо працювали в ЖЕКу: двірник, сантехнік та електрик. Задля економії коштів, жителі відмовились від послуг бухгалтера і паспортиста, функції яких виконує голова правління. Він наголошує, що ведення документації – не така вже й складна справа, адже ОСББ як неприбуткова організація не вимагає надскладної звітності: один річний звіт щодо доходів, якщо ж є наймані працівники – один місячний звіт щодо єдиного соціального внеску та звіт в податковущодо заробітної плати.

Для спрощення роботи придбали програму, яка дозволила автоматизувати весь процес обліку мешканців, так званий електронний паспортний стіл. Окрім цього,автоматизованим став прийом платежів, де кожен може побачити, хто не сплачує за комунальні та куди направлені отримані кошти.

В будинку є лічильник на тепло, індивідуальні лічильники встановлені на електроенергію, а також лічильники для місць загального користування.

Голова об’єднання стверджує, що охоче допоможе іншим у їхньому бажанні створити ОСББ, та планує утворити асоціацію району. Це дозволить отримати ще більше переваг для учасників асоціації.
«Серйозних проблем при створені ОСББ не виникало,– вказує голова об’єднання, –оскільки ЖЕК безперешкодно надав списки власників квартир, без чого подальша робота була б уповільнена».


Які кроки здійснити, аби створити об’єднання?

1.    Проконсультуватися з цього питання.У Чернігові це можна зробити в Центрі надання адміністративних послуг. Тут є кваліфіковані юристи та перелік всіх необхідних документів, які вам знадобляться.
2.    Створити ініціативну групу (мінімум з трьох жителів), яка буде проводити роз’яснювальну роботу серед мешканців та розроблятиме статут та інші необхідні документи, перелік яких ви отримаєте у Центрі надання адміністративних послуг. Вам необхідно взяти інформацію про всіх співвласників житлових/нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, а також дані про розмір площі житлових/нежитлових приміщень.
3.    Провести установчі збори, на яких ви зі співвласниками прийматимете рішення та обговорюватимете всі нагальні питання. Попередньо необхідно письмово повідомити всіх співвласників будинку про установчі збори. Запрошення на збори має бути надіслане не меншеніж за 14 днів до початку зборів іповинне містити дату, час, місце та порядок денний. Зроби проводяться відповідно до порядку денного, а всі рішення заносяться до протоколувідповідної форми.
Рішення на установчих зборах вважається прийнятим, якщо його підтримає більше 50 % площі житлових/нежитлових приміщень, які належать співвласникам вашого будинку. Тобто необхідно прорахувати заздалегідь частку кожного співвласника, якою він голосуватимеу відсотках.
4.    Офіційнозареєструвати ОСББ в реєстраційній службі управління юстиції. Туди подається заява про державну реєстрацію, два екземпляри установчих зборів та два екземпляри статуту, прийнятого на установчих зборах.
5.    Наступними кроками є виготовлення печатки (кутового штампу), внесення ОСББ до Реєстру неприбуткових організацій Державною фіскальною службою, відкриття рахунку в банку. Після цього необхідного повідомити органи місцевого самоврядування про створення ОСББ.
6.    Останній крок – передача будинку на баланс, після чого ви зможете самостійно вирішувати всі питання та відчути переваги створеного об’єднання.


Які можливості відкриває ОСББ?

ОСББ не тільки дозволяє розпоряджатися власними коштами самостійно, айдає безліч переваг. Зараз діє Державна програма підтримки об’єднань, яка компенсує 40 % тіла кредиту, витраченого на заходи з енергоефективності.

Міська влада Чернігова не пасе задніх у питаннях підтримки ОСББ. За інформацією, отриманою від заступника міського голови з питань виконавчих органів влади, додатково до державної програми підтримки місцева влада компенсує ще 40 % тіла кредиту. Таким чином, для ОСББ сума енергоефективного заходу складатиме тільки 20 % від загальної суми. Більше того, вже скоро буде прийнята «Програма сприяння створенню та підтримки ОСББ», на яку, за словами представників влади, буде виділено більше 22 млн грн. Ця програма дозволить розробляти документацію та проводити реєстрацію за кошти місцевого бюджету.

Сьогодні у місті ще немає об’єднання співвласників, які б скористалися цими програмами. Проте, за словами голови ОСББ «Світлий будинок 216», найближчим часом вони збираються проводити термомодернізацію, тому бажають скористатися діючими програмами підтримки.

«Ми підемо шляхом вдосконалення енергоефективності нашого будинку за рахунок заходів регулювання подачі теплазалежно від температури надворі. Другий етап – утеплення місць загального користування, тобто під’їздів. Останній пункт для нас – утеплення фасаду будинку, даху та підвалів. Плануємо взяти участь у«Програмі сприяння створенню та підтримки ОСББ», яка буде розглядатися депутатами міської ради. Для себе ми виділимо перелік робіт, які потрібно провести для покращення нашого будинку і території, та їхню вартість. Після цього будемо звертатися до міської ради за допомогою для проведення визначених заходів», –ділиться планами Андрій Дмитерко.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини