Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:44:47

Роковини Корюківської трагедії — найбільшого нацистського злочину у Європі. ФОТО

02.03.2016   09:24Агенцiя

73 роки тому маленьке поліське містечко Корюківка стало символом небувалої жорстокості: тут відбулася найбільша злочинна акція нацистів проти мирного населення часів Другої світової війни.

Тоді, на початку березня 1943 року каральний загін загарбників повністю знищив містечко, спаливши будинки та стративши майже 7 тисяч місцевих жителів.

1,2,9 березня 1943 року – дати, що запам'яталися корюківчанам не першим весняним сонцем, а кривавим вогнищем і смертю. Наймасштабніша трагедія серед населених пунктів України, СРСР та Європи. Корюківська трагедія за кількістю жертв майже в 45 разів перебільшує білоруську Хатинь, в 41 раз — чехословацьку Лідіцу, в 12 раз - французький Орадур.

1 березня, як і щороку, у пам’ять невинно убієнних в центрі Корюківки відбувся скорботний мітинг.

Учасники зібрання схилили голови й у шані за загиблими мирними жителями та земляками-героями, що полягли на сході України за час проведення антитерористичної операції.

Виступаючи перед учасниками мітингу, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч підкреслив, що боротьба за незалежність України коштувала величезних жертв. Так, на увесь світ відомі історія оборони Батурина, героїзм захисників Крут, масштабність нацистського злочину у Корюківці.

— За час проведення АТО вже загинули 136 наших земляків, 6 із них — саме із Корюківського району. Світла пам’ять всім, хто загинув виборюючи свободу. Світла пам’ять всім загиблим мирним жителям Корюківки, яких вбили у березні 1943 року, — наголосив Валерій Куліч.

До учасників скорботного заходу також звернулись голова обласної ради Ігор Вдовенко, народний депутат України Анатолій Євлахов, перший заступник голови Корюківської міської ради Леонід Малиш, голова районної організації ветеранів України Валентина Погребна.

Звертаючись до учасників сьогоднішніх пам'ятних заходів, голова обласної ради зазначив, що Корюківська трагедія стала національним символом скорботи – пам'яттю про жителів інших населених пунктів нашої держави, спалених гітлерівськими окупантами. Ігор Вдовенко висловив велику вдячність людям, завдяки зусиллям яких Корюківка піднялася, відродилась із згарищ та руїн. Промовець також подякував історикам, дослідникам, усім небайдужим, хто так багато зробив для відтворення історичної правди про Корюківку та увічнення пам'яті жертв цієї трагедії.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини