Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:35:37

Мета ініціативної групи Еко Місто: чернігівці збирають батарейки, а влада віддає їх на утилізацію

28.01.2016   13:04

1 пальчикова батарейка, викинута в сміття, забруднює 20 кв.м. грунту.

1000000 батарейок щодня завозяться на територію України.
50% токсичних відходів можна вилучити з навколишнього середовища, якщо утилізувати відпрацьовані батарейки.

Усвідомлення цих красномовних цифр підштовхнуло ініціативну групу «Еко Місто» до активних дій. Вони підготували проект, запропонували його на конкурс міні-грантів, і отримали фінансування від Європейського союзу на реалізацію своєї ідеї. Детальніше про цей проект представники ініціативної групи «Еко Місто» Сергій Безбородько та Тетяна Пекур розказали журналістам 27 січня під час прес-конференції в медіа-центрі «Моє місто».

- Ми не екологи за освітою, а звичайні люди, - говорить голова ініціативної групи Сергій Безбородько. - У нас все ще прийнято споживати понад міру, загортати покупки в тридцять три упаковки і не думати про наслідки. Ми твердо впевнені, що це ненадовго. З нами згодні кілька сотень людей, які роздільно збирають сміття, здають використані батарейки у спеціальні пункти прийому і допомагають нам на суботниках. Ми не агітуємо відмовлятися від усіх зручностей, а всього лише пропонуємо вести звичний спосіб життя, в якому буде трохи більше екологічної свідомості.

Першим кроком реалізації проекту стала домовленість зі школами та внз Чернігова, де еко-активісти встановили скриньки для збору відпрацьованих батарейок. Завдяки проведенню серії лекцій у школах вдалося назбирати 55 000 батарейок. Наступний крок – залучити школярів до участі в екологічній грі EcoBattle (заходьте на сайт ecobattle.com.ua). Вона стимулює дітвору та підлітків збирати відпрацьовані батарейки, приносити їх у пункти збору. За кожну батарейку школяр отримає 1 еко-монету. На еко-монети можно «купувати» еко-сувеніри (ручки, блокноти, чашки, торбинки і навіть футболки) та послуги від партнерів проекту.

- EcoBattle - це лише частина масштабного екологічного проекту, який ми прагнемо реалізувати в нашому місті, - продовжує керівник проекту Тетяна Пекур. – «Еко Місто» має мету, щоб всі жителі Чернігова здавали батарейки, а міська влада їх утилізує. Наступний крок нашого проекту - мотивувати владу взяти відповідальність на себе, прийняти положення про утилізацію шкідливих побутових відходів!

Саме для створення положення про утилізацію в лютому розпочнеться серія круглих столів з представниками влади, експертами та громадою. В ідеалі представники «Еко Міста» хочуть, щоб влада взяла на себе обслуговування вже існуючих пунктів прийому. Натомість «Еко Місто» готове продовжувати просвітницьку компанію серед чернігівців.

Як розповіли активісти проекту «Еко місто» чернігівським журналістам, кількість відпрацьованих батарейок, які зібрали школярі приблизно за півроку (проект стартував у квітні 2015-го), вже перевалило за 55000 штук або 1400 кг! Упродовж минулого року волонтери відкрили 40 пунктів прийому батарейок, до проекту підключилися 36 шкіл і 4 ВНЗ. Спільними зусиллями школярики врятували від потенціального забруднення близько 1.000.000 кв м грунту, 20.000.000 літрів води.

- Це наша спільна перемога! Щиро дякуємо всім, хто долучився до збору батарейок! Запрошуємо до співпраці всіх небайдужих, – зазначили насамкінець учасники прес-конференції.

До речі, всі пункти прийому небезпечних відходів у Чернігові можна знайти тут: www.eco.cn.ua

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини