Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:36:20

Чи зависнуть співвласники ОСББ у повітрі? ВІДЕО

28.01.2016   08:12Агенцiя

Абревіатура ОСББ все міцніше закріплюється у нашому буденному словниковому запасі. Ще донедавна це був вибір мешканців будинку, яких не влаштовував їх ЖРЕД. Уже з 1 липня цього року вибору не буде – остаточно вступить у силу закон, який зобов’язує мешканців багатоповерхівок взяти усю відповідальність за їх утримання.

Варіантів розвитку подій два – або всі ми прокинемось 1 липня на новій, уже не комунальній, а своїй власній спільній території, або… «зависнемо в повітрі». Про виграші і програші від створення ОСББ говорили за круглим столом представники влади, громадськості і ті, хто на власному досвіді уже відчули ці виграші і програші.

Декілька років тому мешканці чернігівської багатоповерхівки, в якій у Тетяни квартира, вирішили створити ОСББ. Хотіли бути у виграші – відмовитись від послуг приватного ЖРЕДу «Мрія-Сервіс», якість яких їх не влаштовувала, прозоро витрачати кошти на утримання свого будинку і головне – стати дійсно його співвласниками. А опинились у програші. Тетяна Палагута: «К сожалению, организации, которые обслуживают дома, особенно частные, не приветствуют создание ОСББ. Нам не передали документацию на дом. У нас 60 льготников, 100 квартир с субсидией — паспортный стол не передал документы, люди ничего этого не могут получить, по 2 года не могут приватизировать квартиры.

Мешканці будинку писали навіть звернення міністрам і виграли декілька судів. Провадження знаходиться у виконавчій службі, а документів так ніхто і не повернув. Тепер один із виходів для людей – встановлювати їх власним коштом.

За Законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який повністю вступить у дію 1 липня цього року, ЖРЕДи зобов’язані передати всю документацію мешканцям у разі створення ОСББ. Бо мешканці за цим законом зобов’язані створити ОСББ.

Але при створенні ОСББ з документами можуть виникнути і інші проблеми, каже Максим Конашевич, голова ГО «Спілка ОСББ». Максим Конашевич, голова ГО «Спілка ОСББ»: «Отримання інформації про власників приміщень в будинку, оскільки Державний реєстр прав власності працює з 2013 року, а попередня інформація про власників знаходиться в БТІ, – зараз ми намагаємось врегулювати це питання».

Ще одна потенційна проблема – з переукладанням договорів на енерго- та теплопостачання. При створенні ОСББ ЖРЕД має розірвати договори, а ОСББ укласти нові. Але… Максим Конашевич: «ОСББ створили, договори розірвали з «ТехКомСервісом», а укласти нові договори і підключити будинок енергетична компанія згодна через місяць. Фактично, поставлені такі умови, що будинок буде місяць без тепла і світла».

Тому Тетяна Палагута каже – не зайвим було б створити при органах місцевого самоврядування спеціальні ресурсні центри, які б і були гарантом передачі будинку на баланс ОСББ, і на перших етапах його створення надавали інформаційний, юридичний та економічний супровід, оскільки, приміром, при обчисленні внесків мешканців на утримання будинку є багато тонких саме юридичних та економічних нюансів.

Радник Чернігівського міського голови Віктор Пригара каже – утримувати такий центр нема ні можливості, ні доцільності, оскільки при створенні ОСББ будинок і всі прибудинкові території фактично стають приватною співвласністю мешканців. То ж мешканці самі мають наймати економістів та юристів, які вирішать їх проблеми. А от що може міськрада – це установити граничний тариф по місту. Віктор Пригара: «І на цей граничний тариф надаватиметься субсидія. Якщо він, наприклад, 1,50 гривень, а у когось внески більші, то субсидія буде на цю 1,50 гривень».

Головний виграш від створення ОСББ – це можливість мешканцям самостійно встановлювати внески на утримання будинків і контролювати їх витрати. В залежності від того, скільки співвласники домовляться між собою витрачати на це, вони можуть хоч садівника найняти, хоч на прибиранні зекономити, роблячи його самотужки.

Але перелік обов’язкових послуг, за які доведеться заплатити спеціалізованим організаціям, однаково буде, каже Віктор Пригара: «Утримання ліфтового господарства – це об’єкт підвищеної безпеки. Димові вентиляційні канали, екологічні питання – вивіз сміття, дератизація та дезінсекція. Електробезпека – там повинні працювати фахівці, які мають допуск».

У міськраді обіцяють надати посильний супровід при створенні мешканцями ОСББ. Останній термін для цього – 1 липня. Будинкам, у яких не буде до 1 липня створено ОСББ, орган місцевого самоврядування призначить управителя. Держава ж до 1 липня ще має унормувати купу нюансів у цьому питанні. Інакше багатоповерхівки ризикують просто «зависнути» в повітрі.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини