Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 12:28:52

Перевізники відмовляються возити безкоштовно учасників Куликовської битви. ВІДЕО

13.01.2016   09:41Агенцiя

Виглядає як жарт. Але зовсім не смішно виглядає битва, про яку піде мова у наступному сюжеті – між пасажирами-пільговиками, перевізниками і державою. За що і якою зброєю воюють, говорили за круглим столом «Чи знайдуться гроші в бюджеті на пільгові перевезення пасажирів і чи будуть пільгові перевезення взагалі?»

Знайдіть відмінності.

Чернігів. Літо 2015-го. Перевізники підвищують ціну на проїзд в громадському транспорті – незважаючи на спротив громадськості, яка вважає підвищення непрозорим.

Чернігів. Зима 2016-го. Перевізники закликають громадськість стати на їх захист — бо закон зобов’язує перевізників возити пільгові категорії пасажирів безкоштовно, а бюджет – не передбачає.

Головна відмінність у тому, що у медалі дві сторони: поки перевізник виштовхуватиме пасажира із автобуса, громадськість не підтримає перевізника.

А перевізник таки виштовхуватиме – бо пільги йому держава не компенсувала. В ніч з 24 на 25 грудня Верховна Рада прибрала із Держбюджету компенсацію витрат перевізникам на пільгові перевезення. А із закону №911, прийнятого на півдоби раніше, механізми цієї компенсації з місцевих бюджетів… «згубила».

Перевізники кажуть – така законодавча ситуація не тільки зруйнує порядок виконання пільгових перевезень, а й поставить під загрозу існування окремих маршрутів і навіть видів транспорту. Олег Коржов, начальник Чернігівського тролейбусного управління: «60% пасажирів тролейбусів – пільговики. Безоплатно компенсувати 60% прибутку ЧТУ ніяк не зможе. Підприємство просто не виживе». Володимир Козир, голова Асоціації автомобільних перевізників області: «В районах, де багато пільгових категорій, перевізники виживають фактично за рахунок цих видатків».

За оптимістичними прогнозами, депутати виправлять свої законодавчі помилки до кінця лютого. За песимістичними – до кінця березня. До того часу перевізники призупиняють дію пільг у своєму транспорті. Виняток – родичі загиблих учасників АТО і учасники бойових дій. Самі АТОвці просять перевізників не прикриватись ними – вони свої права відстояти зможуть. І відстоюють права решти пільговиків.

У Чернігівській міськраді кажуть, також рекомендували перевізникам возити дітей за учнівськими квитками за півціни. Але поки цю пільгу профінансувати не можуть. Олександр Бельський, начальник управління транспорту і зв’язку Чернігівської міської ради: «Ми просимо брати у автобус хоча б 1-2 пільговиків».

Але ж пільговиків набагато більше. Навіть забагато, вважають у Чернігівській профспілці підприємців, і закликають провести «інвентаризацію» пільговиків. Олена Варнакова, голова Чернігівської профспілки підприємців: «Ніхто ж не проводив інвентаризацію пільг. Там ледь не учасники Куликівської битви. Всі ці пільги призначаються, але не фінансуються». Юрій Аношенко, заступник начальника управління промисловості, транспорту і зв’язку облдержадміністрації: «Ну как и каких инвалидов мы можем убрать из этого списка? Это на государственном уровне должно решаться».

Аби подібні проблеми не виникали знову і знову, пільги потрібно монетизувати, щоб пільговики отримували не безкоштовний проїзд, а гроші на нього. Це ще й допоможе уникнути корупції, переконані представники громадськості. Або таких ситуацій, коли Володимир Козир – голова Асоціації автоперевізників і директор компанії-перевізника «Пассервіс Люкс» — відмовляється коментувати надходження державних коштів у свою компанію. Бо на круглий стіл він прийшов як голова Асоціації, а не директор «Пассервісу».

Якщо ж влада вирішить проблему компенсації пільг хоча б частково, перевізники кажуть – готові піти на поступки. Володимир Козир: «Но чтобы люди знали, что это делается за счет перевозчика, а не «вы обязаны».

Хоча ситуація із пільговими перевезеннями – це лише квіточки, каже член виконкому міськради. Ще не те буде. Юрій Власенко, член виконкому Чернігівської міської ради: «Питання це комплексне – на місцеві бюджети передаватиметься фінансування і медичних, і освітніх закладів. А механізмів передачі нема».
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини