Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:54:38

Утеплити будинок за 5% від загальної вартості?

28.12.2015   14:03

Як це зробити знають в Чернігівській області

Об’єднання співвласників житла поступово стає одним з найефективніших механізмів реалізації енергозбереження, враховуючи можливості, які є в ОСББ. Так, на Чернігівщині ОСББ спромоглося утеплити будинок і при цьому сплатитилише 5% від вартості матеріалів та робіт.

Абиінші теж могли перейняти позитивний досвід, Громадянська мережа ОПОРА дізналась у заступника голови цього об’єднання, яким чином вони реалізовували проект.

Сьогодні в Прилуках (Чернігівська область) діє 40 ОСББ, при цьому в 2016 році очікуєтьсястворення ще 20 ОСББ, відповідно до плану розвитку міста. Про це повідомив заступник міського голови міста Прилуки – Іванов Дмитро.

Одним з найперших ОСББ в місті стало «Діамант 19», створене ще 1998 року. 140 чоловік із 70 квартир будинку по вулиці Вокзальна, 19є членами об’єднання. Як розповів нам їхній представник, за час свого існування силами ОСББ замінили труби та перекрили покрівлю, встановили дитячий майданчик та огорожу біля під’їзду.

Більше 6 років тому це ОСББ за власні кошти встановило прилад обліку тепла, після чого прослідкували значну економію. За словами заступника міського голови, економія за тепло після встановлення лічильника складає близько 30%.

Утеплення багатоквартирного будинку та отримання допомогимайже у 95% стало можливим після початку співпраці ОСББ з Проектом ЕС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». Зазначений проект передбачає фінансову допомогу на термомодернізацію та будь-які заходи з енергоефективності для ОСББ в містах з чисельністю жителів до 150 тисяч.

Для співпраці ОСББ повинні написати і подати на конкурс проектну пропозицію, після затвердження якої розпочинається безпосередня робота. Умови Проекту ЕС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду»передбачають фінансову участь трьох сторін: 50% сплачує ЄС/ПРООН, тобто сам проект, 45% надається з місцевого бюджету і не менше 5% має сплатити ОСББ.

«Загальна вартість всього проекту з утеплення фасаду – 824,631 тис.грн, щодо внесків сторін, то ЕС/ПРООН надали 285,500 тис. грн, Прилуцька міська рада – 371,084 тис. грн. Так, ОСББ за умовами мікропроекту має сплатити не менше 5% вартості, а саме 167,291 тис. грн", – пояснювала фінансову складову заступник голови ОСББ «Діамант 19» Галина Підгорна.

Без участі в наведеному проекті, стверджує представник ОСББ, підготовка і безпосереднє утеплення будинку тривало б орієнтовно 40 років. Термомодернізація для об’єднання – це можливість покращити умови проживання і зменшити фінансове навантаження на жителів, враховуючи теперішні розміри тарифів.

Роботи з утепленнябудинку досі тривають, їм заважають погодні умови. Проте мешканці планують весною 2016 року завершити утеплення та фарбування фасадів.

Безліч проблем ще не вирішено і в цьому будинку. Саме тому в майбутньому співвласники хочуть замінити вікна в під’їзді на енергозберігаючі.

Для того, щоб дізнатися більше про можливості,які існують для ОСББ, пропонуємо відвідати сайтПроекту «Муніципальна енергетична реформав Україні», що сприяє зниженню витрат на енергоносії.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини