Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:57:54

"Недостатнє фінансування - головна проблема у боротьбі з туберкульозом на Чернігівщині"

25.12.2015   09:13Агенцiя

24 грудня відбувся круглий стіл на тему: «Чи знайдуться гроші у бюджеті, щоб захистити чернігівців від туберкульозу?».

Участь у заході взяли провідні медичні фахівці області, громадські діячі та представники ЗМІ.

Питання фінансування медичної галузі стало одним з головних у ході круглого столу.

За словаминачальника управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації Петра Гармаша, система охорони здоров'я останні декілька років знаходилась фактично в тотальному недофінансуванні.

"Той бюджет, що доводиться, він на 80, а то і на 90 відсотків розрахований на забезпечення заробітної плати, і комунальних послуг закладів охорони здоров'я." – зазначив Гармаш.

На допомогу приходять міжнародні організації. Зокрема, завдяки сприянню Глобального фонду, з яким Чернігівська область співпрацює останні півтора роки, проводяться моніторингові візити по всіх районах.

"Ми володіємо ситуацією по захворюваності, володіємо ситуацією скільки у нас хворих з важкими формами. Але коштів тотально не вистачає, це проблема." – резюмував Петро Гармаш.

В області сьогодні достатньо закладів, які можуть надавати допомогу хворим на туберкульоз, але як зазначив новопризначений головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Микола Дейкун, цим закладам необхідне матеріальне забезпечення і відповідні умови.
Хвороба прогресує, і туберкульоз яким він був 40-50 років тому змінився, набувши нових форм.

"У нас заклад побудований 50 років тому, відповідно під ту епідемію, яка була тоді. А зараз неможливо лікувати пацієнта з мультирезистентним(хіміостійким) туберкульозом,  поруч з іншими формами. Потрібно ці потоки роз'єднати, привести приміщення до відповідних санітарних вимог." – говорить Микола Дейкун.
Іншою загрозою, яка постала перед чернігівцями, у зв’язку з занедбаністю закладу, стала екологічна. 20 років, за словами новопризначеного головного лікаря, не працює станція обеззаражування стоків, які виходять з лікарні та виливається у міську каналізацію, а далі в річку Десна.

У жахливому стані перебуває пральня закладу(відповідно до вимог, речі хворих на туберкульоз мають пратись безпосередньо на місці), та дахи корпусів. За своїм станом заклад є одним з найгірших в Україні.
Нагальним також є питання і розподілу тих коштів, що вже виділяються, зазначає заступника головного лікаря з лікувальної роботи Чернігівського обласного протитуберкульозного диспансеру, Ярослав Вольсьий.

"Сьогодні важливим є адекватне розподілення тих коштів, які існують. Розумієте, у медицині, у тому числі у фтизіатрії коштів буде не вистачати завжди. Але нам треба раціонально використати ті кошти, які є. Наприклад, виділяємо кошти на флюорографічну плівку, але ж існують групи ризику і саме в них ми маємо в першу чергу шукати туберкульоз. Крім того, зараз ми активно почали виявляти туберкульоз методом мікроскопічної діагностики. Тобто, якщо пацієнт більше трьох тижнів кашляє, лікар обов’язково призначає йому мікроскопічне обстеження мокроти на виявлення збудника туберкульозу. Цей метод в десятки разів дешевший, ніж флюорографічне обстеження." – зазначив заступника головного лікаря.

За словами Ярослава Вольського, зараз гостро стоїть питання по мультирезистентному туберкульозу:"Це хвороба, яка потребує значно більших фінансових вливань. Наприклад, за 9 місяців цього року, на лікування одного хворого зі звичайною формою туберкульозу пішло 515 гривень, а лікування хворого на мультирезистентний туберкульоз коштувало близько 20000 гривень."

У цьому випадку на допомогу прийшли також міжнародні партнери. За 9 місяців цього року, на лікуванняхворих на мультирезистентний туберкульоз використали близько 4,5 млн. гривень. Держава забезпечує цих хворих приблизно на 60%, решту коштів було перекрито за рахунок Глобального фонду.

Звернув увагу заступника головного лікаря Чернігівського обласного протитуберкульозного диспансеру і на те, що незважаючи на обласний статус закладу, він обслуговує і усіх мешканців Чернігова, і без фінансової підтримки міста, закладу буде важко. Зокрема, показовою стала ситуація по Туберкуліну, препарату для діагностики туберкульозу у дітей.

"Міська рада виділила лише 20000 гривень на туберкулінодіагностику. За ці кошти вдалось закупити 4000 доз, і обстежено 2000 дітей. Взагалі по місту було обстежено 17402 дитини, за рахунок інших коштів". – зазначив Ярослав Вольський.

У той же час, лікарі зазначили і позитивні моменти. Чернігівським обласним протитуберкульозним диспансером  розпочато застосовуванняновітньої діагностичної процедури «Джен-Експерт», якадозволила скоротити час встановлення діагнозу туберкульозу(форми) протягом трьох годин. Раніше не це йшло близько трьох місяців.
Різкій стрибок цін та відсутність препаратів для щеплення та туберкулінодіагностики вважає основними проблемами у профілактиці захворювань на туберкульоз Головний лікар дитячої поліклініки №2 Чернігівської міської ради Ганна Якубова.

"Немає вакцини БЦЖ, у цьому році, вона періодично з'являється.Немає Туберкуліну, в аптечній мережі. Росія нам не поставляє, тим більше зараз, Харківський завод більше стоїть ніж працює, або якщо працює, то недопостачає." – говорить лікарка.

Крім того, батьки під впливом  різного роду повідомлень у ЗМІ відмовляються від щеплень БЦЖ.

Але головною проблемою свого закладу Ганна Якубованазиває неможливість зробити якісну рентгенодіагностику.

"Рентгенівський апарат, який є сьогодні у нашому закладі, він працює з дня заснування, з 1988 року. Він уже тричі вичерпав свій ресурс." – розповідає Якубова.

Раніше, за її словами,рентгено-діагностична апаратура поставлялась за державний кошт: "10 років ми пишемо заявку, ніхто нам коштів з державного бюджету не виділив. А це 2 мільйони, за такі гроші ми апаратуру самі не купимо. Ось тут місцевій владі слід попрацювати над цим питанням." – наголосила Ганна Якубова.

Круглий стіл показав, що медицина знаходиться у вкрай тяжкому стані, проте є люди, які прагнуть до змін. Лише напрацювавши дієву зв’язку медики-влада-громада, можна зрушити питання фінансування медичної галузі.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини