Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 23:38:28

Коли "Мій дім – не моя фортеця!" ВІДЕО

04.12.2015   08:06Агенцiя

Мова йде про домашнє насильство. Багатьом людям здається, що насильство більш за все має місце у сім’ях алкоголіків чи наркоманів, у сім’ях неосвічених чи бідних людей.

Проте сьогодні домашнє насильство існує у всіх без винятку соціальних групах, з ним стикаються незалежно від рівня доходів, освіти і становища в суспільстві. Щорічно на Чернігівщині правоохоронні органи реєструють близько п’яти тисяч звернень про насильство у сім’ї. Проте масштаби цієї проблеми значно ширші, бо часто «сміття з дому не виностять».

В рамках міжнародної акції «16 днів проти насильства» представники органів влади та громадських організацій зібрались за круглим столом. Говорили про те, що протягом 2015 року в області зафіксовано більше 3000 звернень до правоохоронних органів щодо фактів насильства у сім’ї, з них 95% — від жінок. У більшості звернень – насильство фізичне або сексуальне, рідше – психологічне.

Офіційна статистика, за словами фахівців, не здатна повністю продемонструвати масштаби проблеми. Домашнє насильство — це не тільки традиційні побої і сексуальне насильство, а й моральні чи економічні образи, примус до чогось. Часто жертви не звертаються до відповідних служб, бо їм соромно чи страшно, або ж не усвідомлюють, що проти них коїться насилля.

Дорослі люди звертаються за допомогою самі, а от з дітьми інша ситуація. Зареєстрованих випадків домашнього насильства над дітьми мало. Спеціалісти кажуть, діти навіть не завжди розуміють, що проти них скоєне насилля, приймаючи його за звичне покарання від батьків. Та й самі батьки часто насильство приймають за виховний захід.

Якщо ви або хтось з ваших знайомих, родичів, сусідів, потерпає від домашнього насильства, обов’язково зверніться до відповідних установ за допомогою. Це можуть бути правоохоронні органи, уповноважений орган у справах сім’ї, служба у справах дітей, обласний центр соціально-психологічної допомоги або ж просто медична установа.

Пам’ятайте, насильство існуватиме доти, доки ви про нього будете мовчати.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.